Jesu li deca “digitalni geniji”, a njihovi roditelji ne? Odgovorom na jedno pitanje sve zablude padaju u vodu!

Digitalna budućnost okosnica je našeg društva, a veoma je važno koliko su naša deca digitalno pismena i koliko poimaju svet digitalnih tehnologija. Podjednako važno je i u kakvom okruženju rastu, kao i koliko su njihovi roditelji i nastavnici digitalno pismeni i u kolikoj meri mogu da utiču na razvoj dece u svetu digitalizacije. 

Deci su neophodni odrasli da ih nauče kako da se na smislen i bezbedan način ponašaju u digitalnom okruženju. Identična pravila vaspitavanja važe kako u svakodnevnom, tako i u digitalnom okruženju.

Mladima su digitalne tehnologije posebno privlačne jer su slikovite prirode, bogate su i stimulativne, ali naravno bilo kakvo preterivanje može dovesti i do negativnih posledica, kao što su loše socijalne veštine, narušavanje fizičkog zdravlja i sve tome slično. 

U eri industrijske revolucije 4 i 5G tehnologije, digitalizacija je prisutna u svim sferama naših života. Uz sve veću upotrebu novih tehnologija, u Srbiji raste i digitalna pismenost. Poslednji podaci pokazuju da u internet u našoj zemlji koristi 75, društvene mreže 43 odsto populacije, dok se na neki vid online kupovine u toku godine odluči oko 23 procenata stanovništva.

Deca se sa digitalnim svetom upoznaju već od najranijeg doba i neretko postanu digitalno pismeniji nego njihovi roditelji ili nastavnici. U školama se informatika izučava kao obavezan predmet i već od prvih školskih dana deca postaju digitalno usmerena ka pravilnom korišćenja digitalnih tehnologija, kao i sa svim njihovim benefitima, ali i svim onim opasnostima koje ih mogu sačekati na putu kroz digitalno sazrevanje. 

Mladi neretko misle da su predodređeni da budu digitalno pismeniji od svojih roditelja, ali neretko su samo u “zabludi” jer o digitalnom svetu znaju samo ono što vide na društvenim mrežama i ništa sem toga. Ipak, postoje i primeri gde deca svojim roditeljima mogu umnogome pomoći da se uklope u svet digitalnog, kao i da postanu digitalno pismeni. Naravno, najveću ulogu u razvitku znanja o digitalnim tehnologijama i razvitku digitalne pismenosti među decom imaju upravo nastavnici. 

Preuzeto: srbijadanas.com