Jezero koje izgleda kao glazura torte u koju jedva čekate da zaronite

Čak ni naučnici ne znaju zašto jezero izgleda tako kako izgleda.

Jezero Hilijer izgleda kao žvaka ili glazura na rođendanskoj torti i jedno je od preko stotinu malih ostrva koji zajednički stvaraju arhipelag Rečerč uz južnu obalu Zapadne Australije.

Nalazi se bukvalno nekoliko koraka od okeana koji je, naravno, plave boje. Naučnici nisu izveli konačni zaključak o tome zašto je Hilijer roze.

Sumnjalo se na prisustvo mikroalge Dunaliella salina koja proizvodi karotenoid, pigment koji se između ostalog nalazi i u šargarepi. Drugo objašnjenje može biti prisustvo halofilnih bakterija u soli.

Većina turista se pita da li smeju da se kupaju u pink jezeru i da, ono je slano i bezbedno za plivače. Plitko slano jezero širine oko 600 m oivičeno je tankim slojem beličaste soli, koju okružuju tamno-zelene guste šume eukaliptusa.

Lake Hillier, Hajler, jezero u Australiji

Printskrin: Youtube/Trend Central

Jedan od prvih dokaza o postojanju ovog jezera, koje iz vazduha izgleda kao džinovska lizalica, nađen je u zapisima iz 1802. godine koje je ostavio britanski moreplovac Metju Flinders.

Čak i kada se voda zahvati u flašu ili čašu ona ostaje pink. Jezero od 2012. godine predstavlja zaštićenu oblast koja je deo prirodnog rezervata.

Preuzeto: telegraf.rs