Jod – prva linija odbrane od raka dojke

Prevencija je najbolji lek. Prema rečima američkog hirurga, Donalda Milera Jr, žene obolele od raka dojke su u svom organizmu u većini slučajeva, imale izrazit deficit joda.

Naučnici su dokazali da je jod esencijalan za zdravlje mlečnih žlezda odnosno ženskih dojki. Naime, zabeleženo je da žene koje obole od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona u tkivu dojke. Upravo jod i tiroidni hormoni, regulišu nivo estrogena pa samim tim smanjuju rizik od ovog oboljenja.

Ne smemo zaboraviti da su preventivni pregledi neophodni u prevenciji raka dojke. Slika žene Na sreću, potrebna količina joda na dnevnom nivou je lako je nadoknadiva kroz hranu i piće.

Dnevna potreba odraslog čoveka iznosi oko 150 mikrograma, dece oko 130, a trudnicama se preporučuje 300 mikrograma joda. Najbogatije namirnice jodom su morske alge i plodovi, manje ga ima u povrću i mlečnim proizvodima, a kod nas ga ima u mineralnoj vodi bogatoj prirodno rastvorenim jodom

Prema rečima američkog hirurga, Donalda Milera Jr., žene obolele od raka dojke su u svom organizmu u većini slučajeva, imale izrazit deficit joda.

Izvor: Detinjarije