Sastojci:
Za testo:
- 300 g oštrog brašna
- 170 g maslaca
- 100 g šećera
- 3 žumanca
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za kremu:
- 3 belanca
- 2 kisele pavlake
- 2 jogurta u čaši
- 200 g šećera
- 70 g brašna
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i šećer. Dodajte omekšali maslac i žumanca, pa rukama ili mikserom umesite glatko testo.
Testo podelite na dva dela – jedan malo veći i jedan manji. Veći deo razvucite i stavite u namašćen i pobrašnjen pleh kao osnovu pite. Umutite belanca u čvrst sneg. Posebno pomešajte kiselu pavlaku, jogurt, šećer i brašno. Lagano sjedinite smesu od pavlake i jogurta sa umućenim belancima, mešajući špatulom da krema ostane prozračna. Preko testa u plehu rasporedite kremu od jogurta. Manji deo testa narendajte po vrhu ili ga razvucite u tanku koru i prekrijte kremu.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.
Ostavite pitu da se potpuno ohladi kako bi krema očvrsnula. Pre služenja pospite je šećerom u prahu ili poslužite uz sezonsko voće.





