Jogurt pita

Jogurt pita

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g oštrog brašna
  • 170 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 3 žumanca
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za kremu:

  • 3 belanca
  • 2 kisele pavlake
  • 2 jogurta u čaši
  • 200 g šećera
  • 70 g brašna

Priprema:

U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i šećer. Dodajte omekšali maslac i žumanca, pa rukama ili mikserom umesite glatko testo.

Testo podelite na dva dela – jedan malo veći i jedan manji. Veći deo razvucite i stavite u namašćen i pobrašnjen pleh kao osnovu pite. Umutite belanca u čvrst sneg. Posebno pomešajte kiselu pavlaku, jogurt, šećer i brašno. Lagano sjedinite smesu od pavlake i jogurta sa umućenim belancima, mešajući špatulom da krema ostane prozračna. Preko testa u plehu rasporedite kremu od jogurta. Manji deo testa narendajte po vrhu ili ga razvucite u tanku koru i prekrijte kremu.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.

Ostavite pitu da se potpuno ohladi kako bi krema očvrsnula. Pre služenja pospite je šećerom u prahu ili poslužite uz sezonsko voće.



Tagovi:
Pročitajte još: