Jogurt štiti srce

Bar tako pokazuje nedavno istraživanje, koje ukazuje da konzumacija probiotskog jogurta može da smanji rizik od srčanog napada od 19 do 30% kod osoba koje pate od povišenog krvnog pritiska.

Istraživači su analizirali podatke o više od 55.000 žena starosti 30-55 godina i preko 18.000 muškaraca, starosti 40-75 godina, dobijene proučavanjem zdravlja zdravstvenih profesionalaca. Svi subjekti proučavanja su imali visok krvni pritisak, a njihovo zdravlje je praćeno minimum 30 godina. 
Dobijeni podaci su pokazali da žene koje pate od visokog krvnog pritiska, ali konzumiraju jogurt bar dvaput nedeljno, imaju 30% manje šanse da dožive srčani ili moždani udar. Kod muškaraca, rizik je bio manji za 19%.
Istraživači pretpostavljaju da je ovaj efekat posledica kombinacije prirodnih bakterija koje fermentišu jogurt i kalcijuma, koji je koristan za srce osoba koje su izložene riziku. Ranija proučavanja su pokazala da je kalcijum veoma bitan za normalne kontrakcije i opuštanje srca. Takođe, poznato je i da probiotici, koji se nalaze u fermentisanim namirnicama, doprinose sniženju krvnog pritiska. 

Preuzeto: Zdravahrana.com