Kada iz ishrane izbacite šećer, sa vašim licem se posle dve nedelje događa neverovatna stvar

Žena jede

Gastroenterolog školovan na Harvardu, dr Saurabh Sethi, otkrio je u viralnom videu na TikToku šta se dešava sa telom već nakon dve nedelje bez šećera. Njegove savete prati više od pola miliona ljudi, a video je postao hit upravo zbog brzih promena koje je moguće uočiti.

Prema rečima dr Sethija, lice postaje manje otečeno i poprima prirodniji oblik. Nestaje višak tečnosti, naročito oko očiju, a smanjuje se i masnoća u jetri, pa stomak počinje da gubi obim.

Osim toga, izbacivanje šećera pozitivno utiče i na crevni mikrobiom, što je ključno za varenje i bolju apsorpciju hranljivih materija. Mnogi ljudi primećuju i poboljšanje tena – akne i crvenilo se povlače, a koža izgleda čistije i zdravije.

Naučna potvrda

Ovi efekti imaju i istraživačku osnovu. Studija iz 2019. sprovedena na više od 8.000 kineskih studenata pokazala je da konzumiranje zaslađenih gaziranih pića značajno povećava rizik od akni. Druga istraživanja povezuju unos šećera sa gomilanjem masti u jetri i hroničnim upalnim procesima.

Nutricionisti odavno upozoravaju da šećer može da izazove zavisnost sličnu onoj od alkohola ili droga. Njegovo izbacivanje poboljšava zdravlje, fizičku kondiciju, pa čak i koncentraciju na poslu.

Simptomi odvikavanja i dugoročne koristi

Dr Samantha Coogan sa Univerziteta Nevada objašnjava da se tokom prestanka konzumiranja šećera mogu javiti neprijatni simptomi – glavobolje, bol u stomaku ili probavne tegobe. Ti simptomi obično traju nekoliko dana ili nedelja, ali kada se telo prilagodi, većina ljudi oseća ogromnu razliku.

Rezultati su: bolji rad mozga, jači imunitet, više energije i kvalitetniji san. Poboljšava se izgled kose, kože i noktiju, a mršavljenje postaje gotovo neizbežno jer iz ishrane nestaju visokokalorični slatkiši.

Koji šećeri su najopasniji?

Najproblematičniji su tzv. slobodni šećeri, oni iz slatkiša, čokolade, gaziranih pića i industrijski prerađene hrane. U ovu grupu spadaju i prirodni šećeri iz meda, sirupa, voćnih sokova i smutija.

Koliko šećera je dozvoljeno?

Prema preporukama britanskog Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS), odrasli i deca starija od 11 godina ne bi trebalo da unose više od 30 grama dodanog šećera dnevno.

Deca od 7 do 10 godina: do 24 g
Deca od 4 do 6 godina: do 19 g
Deca od 2 do 3 godine: do 14 g
Deca od 1 godine: do 10 g
Za bebe mlađe od godinu dana dodavanje šećera u ishranu se ne preporučuje. Šećeri prirodno prisutni u mleku, voću i povrću ne ubrajaju se u ovu kategoriju, piše Index.hr.

Kako smanjiti unos šećera?

umesto gaziranih pića birajte vodu,
ograničite voćne sokove i smutije na 150 ml dnevno,
ako pijete kafu ili čaj sa šećerom, postepeno ga smanjujte ili pređite na zaslađivače.

Tagovi:
Pročitajte još: