Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kada je pravo vreme da dete otvori profil na društvenim mrežama?

Mreže i dete

Brojne društvene mreže dostupne su deci već od 13. godine, da li ipak treba da sačekate?

Deca su danas okružena društvenim mrežama i internetom zbog čega jako brzo nauče da barataju telefonima, tabletima i laptopovima. Iako vam se čini da je vaše dete još uvek malo, pitanje je trenutka kada će da usledi pitanje: “Kada mogu da otvorim svoj profil na društvenim mrežama?”.

Iako su rizici i opasnosti koje vrebaju velike i teško ih je izbeći, sigurno nećete moći da zbranite detetu pristup društvenim mrežama, jer je još opasnije da ono to uradi samo bez vašeg znanja. Važno je samo da dobro procenite trenutak kada je vaše dete zrelo za tako ozbiljan korak. Inače, platforme kao što su TikTok, Instagram i Tviter svojim korisnicima dopuštaju da se prijave ako su stariji od 13 godina, a to je, kako tvrde doktori, prerano.

„Na osnovu podataka koje sam video tvrdim da je 13 godina prerano i da bi ta granica trebalo da bude između 16. i 18. godine“, kaže hirurg dr Vivek Murti i dodaje:

“Deca tog uzrasta tek formiraju mišljenje o sebi, svojim vrednosti i odnosima s drugima, a tu im neće pomoći često iskrivljeno okruženje društvenih mreža“.

Prema njegovim rečima tinejdžeri će zbog društvenih mreža postati preosetljivi na kritiku. Ako već platforme neće da menjaju uzrast kada deci postaju dostupne, roditelji bi trebalo da zaštite decu bar do njihove 16. godine.

Psihijatar dr Adriana Stesi koja godinama radi sa tinejdžerima kaže da korišćenje društvenih mreža u mozgu oslobađa „deponiju dopamina“.

„Kada radimo stvari koje izazivaju zvisnost, poput upotrebe kokaina ili pametnih telefona, naš mozak odjednom otpušta mnogo dopamina, što nam govori da to nastavimo da radimo“, kaže doktorka i dodaje da je taj deo mozga posebno aktivan kod tinejdžera u poređenju sa odraslima, a prevelikim konzumiranjem sadržaja na društvenim mrežama postaje još aktivniji i osetljiviji.

Nedavne studije pokazale su kako i vreme provedeno ispred ekrana može da utiče na razvoj mozga, pa je već kod male dece previše vremena koje provode pred ekranom značajno povezano sa lošijim veštinama pismenosti i sposobnošću korišćenja izražajnog jezika.

Tagovi:
Pročitajte još: