Kako brinuti o zaposlenima u digitalnoj eri? – Milenijalci menjaju pravila igre u kompanijama

Svaki CEO će reći da je briga o zaposlenima važna, ali deo njih zapravo i pokazuje brigu o zaposlenima, čulo se na drugom danu konferencije Digital 2019.
U digitalnoj eri, u kojoj na tržište rada stiže nova generacija takozvanih milenijalaca, pravila igre se menjaju i u oblasti brige o zaposlenima.
– Gotovo 60% naših zaposlenih su milenijalci. Nove generacije tzv. generacija Z se više bori za svoje potrebe i ne pristaju na dugoročne kompromise. Najveći izazov sa kojima se kompanije danas suočavaju kada je reč o brizi o zaposlenima, jeste balans između očekivanja zaposlenih i onoga što kompanija može da im ponudi – rekla je Ivana Mihajlović, HR direktor Direct Media Solution i dodala da je ono što čini korporativnu razliku zapravo radna atmosfera.
Profesor na MEF Fakultetu Srđan Maričić rekao je da studenti već na trećoj godini imaju stručnu praksu koja je od velikog značaja i za poslodavce, ali i za same studente, koji, kako je istakao imaju kraći period za odlučivanje čime žele da se bave nego što je to ranije bio slučaj.
– Svaki dan treba da bude takav da čoveku bude lepo da dolazi na posao, da menadžment bude pozitivan, jer se problemi efikasnije rešavaju u pozitivnom okruženju. Ko to uspe, može reći da je dobar poslodavac – rekao je Maričić.
Branko Vukovac iz Infostuda smatra da je vraćanje težišta na rad sa ljudima je kulturološka promena.
– Do sad nije bilo važno ko radi na nekoj poziciji, već je bilo bitno da se ciljevi ispunjavaju. Menjati tu kulturu je jako teško. Briga o zaposlenima i ispunjavavanje poslovnih ciljeva nisu odvojeni procesi, već je reč o cikličnom konceptu – smatra Vukovac.
Krstinja Šćepanović, Deputy Executive HR Director Societe Generale Srbija istakla je da je digitalna era donela brojne mogućnosti, kao što je rad od kuće,što, kako kaže u njihovoj kompaniji nude zaposlenima.
– Najbolji indikator brige o zaposlenima je transparentnost. Zaposlenom treba da je jasno šta su ciljevi kompanije, šta se od njega očekuje, kao i šta će biti ako ne ostvari ciljeve – rekla je Šćepanović.
I. Milovanović
Preuzeto: eKapija