Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da nahranite bebu koja ima bolne grčeve: Obavezno je podignite da podrigne, ali jednu stvar nikako nemojte da radite

Grčevi

Nije važno da li dojite ili beba koristi mlečnu formulu, kako je hranite može znatno da utiče na ublažavanje bolnih grčeva.

Grčevi se javljaju posle 2-3 nedelje života i mogu da budu jako mučni i bolni za bebu i stresni za roditelje. Iako oni do kraja četvrtog meseca sami prolaze, ipak treba naći način da se što lakše prebrodi ta faza razvoja i pomogne bebi da nema tako jake simptome. Pored brojnih preparata koji jednokratno mogu da pomogne, jako je važno da u tom periodu obratite pažnju na koji način hranite bebu.

Kako hranite bebu je jako važno, jer prvi i najčešći razlog njihove pojave je nezrelost digestivnog trakta i nakupljeni vazduh koji izaziva bol i neprijatnost.

Ako vaša beba uzima prebzo ili previše odjednom hrane, to može dovesti do povećanja gasova zbog razgradnje prekomerne laktoze, bilo da je u pitanju majčino mleko ili adaptirano mleko. To ne znači da ne treba da bebu hranite na “zahtev”, ali trudite se da pravite pauze između obroka i obavezno je nakon završetka dignite da podrigne. Izbegavajte prekomerno hranjenje, jer je bebin stomak otprilike veličine njegove pesnice, a mali stomak može postati jako “napet” ako previše unese mleka za kratko vreme.

Bebe koje se hrane mlečnom formulom treba hraniti u budnom stanju, u odgovarajućem položaju sa lako podignutom glavicom. Posle hranjenja treba da podrignu i tako izbace višak vazduha.

Olakšanje simptoma grčeva kod beba koje se hrane mlečnom formulom, može se postići uvođenjem u ishranu posebno prilagođene mlečne formule koja sadrži hidrolizovane proteine surutke i snižene nivoe laktoze, što olakšava varenje, sprečava pojavu grčeva i redukuje epizode plakanja.

Ukoliko beba sisa, važno je da obratite pažnju koju hranu unosite, trudite se da izbegavate namirnice koje nadimaju, kao slatkiše i teško varljivu hranu. Takođe je važno da se pridržavate pravila podrigivanja nakon svakog obroka kao i pauze između dojenja minimum sat vremena. Da biste izbegli da se beba prilikom dojenja naguta vazduha, trudite se da je pravilno postavite na dojku, odnosno da joj pomognete da svojim ustima obuhvati celu bradavicu.

Tagovi:
Pročitajte još: