fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako da vam lale ostanu sveže i do 10 dana?

Lale

Nijedan cvet ne asocira na proleće kao buket svežih lala, tvrde cvećari. Iako nemaju karakterističan miris, izgledaju veoma lepo i u svaki enterijer unose svežinu, a zbog raznih boja, podižu raspoloženje.

Ulepšajte svoj prostor buketom ovog cveća i poslušajte savete kako da vam traju dužu.

1. Birajte pupoljke lala

Kada kupujete lale, izaberite one čiji cvetovi nisu otvoreni. Još bolje je ako cvet nije potpuno obojen, već blago zelen. Ne brinite, cvet će se otvoriti za nekoliko dana, a u vazi će trajati mnogo duže. Ako već dobijete rascvetane lale, trajaće samo dan ili dva.

2. Ne zaboravite na vodu

Najbolje bi bilo da stabljike umotate papirom umočenim u hladnu vodu odmah nakon što ih kupite. Lale ne mogu bez vode, one su jedino cveće koje raste u vodi i treba je menjati svakog dana.

3. Uklonite opale listove

Pre nego što stavite lale u vazu, isecite pola centimetra svake stabljike. To pomaže cveću da brže pije vodu. Ako lišće padne u vodu, počeće da trune i uskoro će “ubiti” lale, zato ga odmah izbacite iz vaze.

4. Izaberite pravu vazu

Vaza mora biti visoka barem kao polovina stabljike. Još je bolje ako je vaza viša i cveće drži uspravno. Ako je vaza premala, lale će visiti preko ivice, a na taj način će brže uvenuti.

5. Držite ih na osvetljenom mestu

Držite lale na osvetljenom mestu. Ne bi trebalo da budu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, jer ne trpe previše toplote, a cvetovi mogu da dobiju fleke.

Tagovi:
Pročitajte još: