Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako postići kalorijski deficit?

Kilaža

Kalorijski deficit je najbolji i najlakši način da izgubite težinu.

Potrebno je samo unositi više kalorija nego što se unosi u organizam, ili unositi manje kalorija nego što se unosi.

Da biste to postigli, potrebno je napraviti neke promene u načinu života, odnosno obratiti pažnju na ishranu i početi da vežbate kako biste izgubili višak kalorija.

Kako postići kalorijski deficit?

Kalorija je zapravo jedinica koja se koristi za izražavanje energije koja se unosi u telo hranom i pićem. Postoji nekoliko načina da postignete kalorijski deficit i izgubite težinu:

Smanjite broj kalorija koje jedete

Najlakši i najbolji način da postignete kalorijski deficit je da smanjite broj kalorija koje unosite za 500 svaki dan. Ovo će vam postepeno pomoći da izgubite težinu na zdrav način. Pri tome treba imati u vidu da je za žene normalna, odnosno minimalna količina unesenih kalorija od 1.200 do 1.500 kalorija dnevno, dok je za muškarce između 1.500 i 1.800. Takođe je važno šta se tačno unosi u organizam.

Broj kalorija možete smanjiti samo smanjenjem unosa nekih namirnica poput slatkiša, gaziranih pića, alkohola i slično. Deficit kalorija ne znači potpuno odricanje od hrane, već jednostavno uključivanje u dnevni unos. U smanjenju broja kalorija može pomoći i post, odnosno osmočasovna dijeta, u kojoj jedete osam sati, a ne jedete 16 sati. Ako vam se ovo čini previše, postoji i post u kome jedete 16 sati, a ne jedete osam sati.

Izbrojite kalorije svake namirnice

Brojanje kalorija će nekima pomoći u postizanju kalorijskog deficita, što u početku zahteva malo više truda, ali kasnije je mnogo lakše brojati kalorije pojedinih namirnica. Ovde je važno da izmerite količinu koju nameravate da pojedete i izračunate koliko kalorija ima i kako se uklapa u vaš dnevni raspored koristeći mobilnu aplikaciju.

Vežbanje

Drugi način da se postigne kalorijski deficit je vežbanje, koje takođe sagoreva kalorije. Uvek je najbolje izabrati aktivnost koja je zabavna i koja vam najviše odgovara, jer ćete jedino tako ostati uporni i kontinuirano vežbati.

Ponekad je poželjno uključiti i trening sa tegovima kako bi se izgradili mišići i ojačalo telo. Bez obzira na broj kalorija, vežbanje, kao i hodanje, ima mnogo koristi za organizam i trebalo bi da vežbate najmanje tri puta nedeljno. Pored vežbanja, potrebno je voditi računa o odmoru i dovoljno sati sna.

Može li kalorijski deficit biti opasan?

Prekomerni kalorijski deficit može značajno uticati na zdravlje, posebno ako se ishrana ne sastoji od dovoljno vitamina i minerala.

Kada je unos energije premali, imunitet će biti narušen, česte promene raspoloženja, nervoza, glad, problemi sa spavanjem, zatvor, problemi sa koncentracijom, a povećava se rizik od nastanka kamena u žuči.

Kod žena koje su predugo u kalorijskom deficitu ili unose premalo kalorija u organizmu, može doći do gubitka menstruacije i poremećaja u radu hormona.

Isto tako, ljudi koji imaju određena zdravstvena stanja kao što je dijabetes treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što praktikuju kalorijski deficit. Kalorijski deficit je najjednostavniji način gubitka kilograma, koji se može postići na više načina.

Važno je da ne imate preveliki kalorijski deficit, jer to može dovesti do velikih problema. Pored kalorijskog deficita, veliku ulogu u mršavljenju ima vežbanje koje se preporučuje tri puta nedeljno.

Tagovi:
Pročitajte još: