Kako sami napraviti puder u prahu?

Pripadnice lepšeg pola koje imaju masnu ili mešovitu kožu lica znaju šta znači problem preteranog sijanja u toku dana, kada ulja koje folikuli luče dospevaju na površinu kože i čine lice masnim.

Jedan od načina da ovo regulišete jeste da stalno sa sobom imate papirne maramice koje ćete prislanjati uz lice i tako kupiti višak ulja. Takođe, možete koristiti i kompakt pudere za matiranje tena, ali morate znati da su oni puni alkohola i da su strašno štetni za kožu lica jer, osim što upijaju višak ulja, izvlače i vlagu iz ćelija kože. Tako koža nije viša masna, ali u zato postaje dehidrirana, pa je sklona perutanju. Nastaje drugi problem kojim ulazite u začarani krug upotrebe POGREŠNIH proizvoda za negu i ulepšavanje.

Vama zapravo treba proizvod koji će nautralisati mašćenje, ali sačuvati vlagu kože. Mi vam predlažemo da se okrenete PRIRODI i napravite domaći puder u prahu koji ćete koristiti kao translucent. Ovaj puder licu NE daje boju, već služi samo za njegovo matiranje i fiksiranje šminke. 

Potrebni sastojci: 100 g ovsenih pahuljica i 1,5 litar vode (poželjno flaširanu ili filtriranu), papirni ubrus ili tanka pamučna maramica.

Korak 1: Ovsene pahuljice sitno sameljite pomoći mlina za mlevenje kafe ili koristeći blender. Dobijenu smesu stavite u teglu ili drugi veći sud i prelijte sa pola litre vode, pa promešajte.Ostavite da odstoji 20-30 minuta, kako bi se odvojio talog.

Korak 2:  Čistu vodu pažljivo prelijte u drugi sud tako da talog ostane na dnu, pa ga ponovo prelijte sa pola litre vode.  Nakon pola sata ponovite celu proceduru još jednom. Vodu koju odlivate od taloga sipajte i u ovom slučaju u isti sud kao i prethodnu. Talog koji ostane više neće biti potreban, možete ga iskoristiti za pravljenje maski za lice ili kao blagi piling tela i lica.

Korak 3: Odvojenu vodu treba da procedite kroz cediljku, komad ubrusa ili tanku pamučnu maramicu. Proces filtracije traje sat-dva. Kada se sva voda procedi na ubrusu će ostali svetla smesa. To će uskoro postati vaš puder. Potrebno je još 24 časa da se puder osuši.

Korak 4: Nakon sušenja, polako odvajite sloj koji je ostao na površini maramice, gaze ili ubrusa i još jednom ga sameljite u mlinu za kafu ili izgnječite kašikom. Potrebno je da dobijete što finiji prah. Na kraju ,,prosejte” prah kroz čistu najlon čarapu. Kućno pravljeni puder u prahu čuvajte u staklenoj tegli sa poklopcem.

Preuzeto: Mogujatosama.rs