Kako do veće energetske efikasnosti u Vojvodini? – Stare zgrade pod lupom stručnjaka

U cilju poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljive energije 80 javnih objekata u 20 vojvođanskih opština biće stavljeno pod lupu stručnjaka kako bi se utvrdilo da li i zašto te zgrade koriste više energije nego što bi trebalo. Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je predstavnicima lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera, pre svega u unapređenju energetske efikasnosti osnovnih škola i predškolskih ustanova.
Ovaj projekat, vredan 100.000 EUR, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, navodi se na sajtu pokrajinske Vlade.
Milićević izjavio je ovom prilikom da je ovo početak jednog velikog, višegodišnjeg posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini.
– Na taj način ćemo postići nekoliko važnih ciljeva. Pre svega, uštedu u korišćenju energije, i uštedu za budžete, jer se računi za energente plaćaju upravo iz budzeta. Zatim, tu je ekološka dimenzija koja podrazumeva mnogo manje zagađenja naše okoline. I ne manje važno, na taj način se obezbeđuje mnogo ugodniji boravak za korisnike tih objekata, kao što su škole, univerzitet, te ustanove zdravstvene i socijalne zaštite – izjavio je Milićević.
Projektom za čiju realizaciju su danas dodeljena bespovratna sredstva obuhvaćene su 42 obrazovne ustanove, 11 zgrada javne uprave, 11 zdravstvenih ustanova, pet objekata socijalne zaštite, pet objekata kulture, po dva banjska i sportska objekta, jedna autobuska stanica i jedna policijska stanica.
Projekat će se sprovesti na teritoriji lokalnih samouprava: Apatin, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Vršac, Vrbas, Zrenjanin, Irig, Kanjiža, Kula, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Novi Sad, Pančevo, Senta, Srbobran, Subotica i Šid.
Foto: Dagmara_K/.shutterstock.com
Preuzeto: eKapija