„Karavan za klimu“ stigao u Sombor-otvorena izložba „Obnovljivi izvori energije“

U okviru projekta „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!“ Francuskog instituta u Srbiji, danas je u Gimaziji „Veljko Petrović“ otvorena izložba „Obnovljivi izvori energije“. Događaj je priređen u organizaciji ambasadora održivog razvoja i životne sredine, uz podršku Gradske uprave grada Sombora, Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ i Gimnazije „Veljko Petrović“.

„Izložba je vlasništvo Francuskog instituta i to je druga u nizu, prva se odnosila na otpad i na odgovorno upravljanje otpadom. Od 2018. godine do 2019. godine, urađena je izložba Obnovljivi izvori energije, kako bi se široj javnosti, pre svega naravno deci školskog uzrasta, objasnilo i skrenula pažnja na mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije naspram onih koje za sada koristimo, koji su neobnovljivi i koji su štetni po život nu sredinu“, rekla je Aleksandra Mladenović, ambasadorka održivog razvoja i životne sredine.

Ona takođe dodaje da pored izložbe posetioci mogu da vide i praktične modele koji prikazuju na koji način  funkcionišu obnovljivi izvori energije, kao i to da su utisci u Somboru izuzetni.

„Danas smo u Somboru, do 18. decembra, uz podršku grada Sombora, Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić“ i Gimnazije somborske. Dosadašnji utisci su vrlo pozitivni. Osim izložbe, tu su i modeli koji simuliraju kako u stvari ti obnovljivi izvori energije proizvode struju, što je mnogo bolje, da deca imaju predstavu kako sve to funcioniše“, objašnjava Mladenović.

Ispred grada Sombora, prisutne je pozdravio član Gradskog veća za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine, Darko Radulović.

Ovim projektom, želi da se pravilno usmeri razmišljanje pre svega mladih, te im se ukaže da su fosilna goriva glavni uzrok emisije CO2 i da naši prirodni resursi, čak iako još uvek neizmerni, nisu neiscrpni. Svest o tome i podrška stanovništa su od suštinskog značaja, kako bi se zemlja usmerila na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.