KAZNITI ILI NE: Šta raditi kada uhvatite decu u laži?

Kažu da samo vino i deca nikada ne lažu. Za vino bismo možda i mogli da garantujemo, ali za decu i ne baš. Možda je “laganje” teška reč, ali je činjenica da deca često skrivaju ili izvrću istinu. Roditelji se uvek pitaju da li i na koji način da kazne dete, misleći da će im to služiti za nauk i da sledećeg puta neće ni biti.

Ipak, kanadski naučnici tvrde da je kažnjavanje neefikasno, čak i kontraproduktivno. Istraživači sa Univerziteta Mekgil u Montrealu navode da “kažnjavanje ne podstiče decu da govore istinu”.

Oni su skrivenom kamerom posmatrali 372 mališana, uzrasta od četiri do osam godina, koji su ostavljeni sami u sobi uz zabranu da gledaju u igračku koja se nalazi iza njihovih leđa. Većina dece, 67% je prekršilo naredbu, a dve trećine neposlušnih je zatim slagalo da se nije okrenulo.

Viktorija Talvar, jedna od učesnica u istraživanju, smatra da ne vredi plašiti decu kaznama. “Pretnja kaznom ima zapravo suprotan efekat i samo smanjuje šanse da dete kaže istinu”, navela je ona.

Tokom eksperimenta, deca koja su najmanje lagala su ona koja su bila ohrabrivana da kažu istinu i koja su bila uveravana da neće biti kažnjena. Naime, kada su mališani bili pozvani na iskrenost jer je to ispravno ponašanje (“reći istinu je dobro”), 85% njih je ustrajalo u laži ukoliko bi im se pripretilo, dok je 45% njih reklo istinu znajući da neće biti kažnjeni, navodi Mondo.

Preuzeto: srbijadanas.com