fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kišida: Zbog niske stope rađanja Japan “Na ivici funkcionisanja”

Kisida

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je da je zbog niske stope rađanja Japan „na ivici funkcionisanja“ kao društvo.

U obraćanju poslanicima, Kišida je istakao hitnost situacije „koja ne može da čeka i ne može da bude odložena.“

Izrazio je želju da vlada udvostruči svoje izdatke na podsticanje nataliteta i najavio da će nova vladina komisija koja će se baviti ovim problemom započeti sa radom u aprilu, prenosi Bi-Bi-Si.

Japan ima 125 miliona stanovnika, a prošle godine se u zemlji rodilo manje od 800.000 beba, što je drastičan pad u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka, kada se godišnje rađalo više od dva miliona Japanaca.

U nekoliko poslednjih decenija je porastao očekivani životni vek Japanaca, a time je i povećan broj starijih ljudi u zemlji, ali udeo radno aktivnog stanovništva je zbog niske stope rađanja u konstantnom padu.

U Japanu živi druga najstarija populacija na svetu posle Monaka, a po sumornim prognozama azijska zemlja može da izgubi petinu sadašnje populacije do 2050. godine.

Nisku stopu nataliteta u Japanu, ali i okolnim azijskim zemljama, izazvalo je više faktora, među kojima su rastući troškovi života, veća zaposlenost žena, ali i bolja pristupačnost kontracepcije, koja vodi do toga da žene dobrovoljno biraju da imaju manje dece, navodi Bi-Bi-Si.

Zemlja izlazećeg sunca ima veoma stroge zakone o imigraciji, ali neki stručnjaci upravo zbog niske stope nataliteta pozivaju na mere koje bi omogućile da više stranaca može da živi i radi u Japanu, dodaje britanski javni servis.

Tagovi:
Pročitajte još: