Kocke sa vanila filom

Kocke sa vanila filom

Za korice:

  • 80 g masti
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 5 kašika mleka
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 3 kašike kakaoa
  • 300 g brašna

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 250 g putera ili margarina

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 6 kašika ulja

Potrebno je još:

  • 500 g petit keksa

Priprema:

Najpre umesite korice. Umutite mast sa šećerom dok ne postane penasto, zatim dodajte jaja i nastavite da mutite. Kada se sve lepo sjedini, ulijte mleko, dodajte kakao i prašak za pecivo, a zatim postepeno umešajte brašno. Od dobijenog testa oblikujte tri jednaka dela. Pripremite tri lista papira za pečenje, presavijte ih na dimenzije pleha i razvucite testo oklagijom – na taj način korice će biti jednake i pravilnih ivica. Stavite svaku koricu sa papirom na prevrnut pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko šest do osam minuta, vodeći računa da ostanu mekane.

Za fil, stavite litar mleka sa šećerom da provri, a u posebnoj posudi razmutite prašak za puding sa malo mleka. Kada mleko proključa, umešajte puding i kuvajte uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Fil ostavite da se ohladi. U posebnoj posudi umutite puter ili margarin, pa ga sjedinite sa ohlađenim pudingom kako biste dobili glatku i kremastu smesu.

 

Na tacnu stavite jednu koricu i premažite je četvrtinom fila. Preko fila poređajte red keksa, zatim nanesite sledeći sloj fila, pa položite drugu koricu. Nastavite ovim redom dok ne potrošite sve sastojke, a završite trećom koricom. Kada završite slaganje, kolač lagano opteretite i ostavite preko noći u frižideru da se lepo stegne.

Sutradan pripremite glazuru tako što ćete otopiti čokoladu sa uljem i preliti je ravnomerno preko kolača. Kada se glazura ohladi i stegne, isecite na kocke i poslužite.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: