Za korice:
- 80 g masti
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 5 kašika mleka
- ½ kesice praška za pecivo
- 3 kašike kakaoa
- 300 g brašna
Za fil:
- 500 ml mleka
- 10 kašika šećera
- 3 pudinga od vanile
- 250 g putera ili margarina
Za čokoladnu glazuru:
- 150 g čokolade
- 6 kašika ulja
Potrebno je još:
- 500 g petit keksa
Priprema:
Najpre umesite korice. Umutite mast sa šećerom dok ne postane penasto, zatim dodajte jaja i nastavite da mutite. Kada se sve lepo sjedini, ulijte mleko, dodajte kakao i prašak za pecivo, a zatim postepeno umešajte brašno. Od dobijenog testa oblikujte tri jednaka dela. Pripremite tri lista papira za pečenje, presavijte ih na dimenzije pleha i razvucite testo oklagijom – na taj način korice će biti jednake i pravilnih ivica. Stavite svaku koricu sa papirom na prevrnut pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko šest do osam minuta, vodeći računa da ostanu mekane.
Za fil, stavite litar mleka sa šećerom da provri, a u posebnoj posudi razmutite prašak za puding sa malo mleka. Kada mleko proključa, umešajte puding i kuvajte uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Fil ostavite da se ohladi. U posebnoj posudi umutite puter ili margarin, pa ga sjedinite sa ohlađenim pudingom kako biste dobili glatku i kremastu smesu.
Na tacnu stavite jednu koricu i premažite je četvrtinom fila. Preko fila poređajte red keksa, zatim nanesite sledeći sloj fila, pa položite drugu koricu. Nastavite ovim redom dok ne potrošite sve sastojke, a završite trećom koricom. Kada završite slaganje, kolač lagano opteretite i ostavite preko noći u frižideru da se lepo stegne.
Sutradan pripremite glazuru tako što ćete otopiti čokoladu sa uljem i preliti je ravnomerno preko kolača. Kada se glazura ohladi i stegne, isecite na kocke i poslužite.
Prijatno!





