„Kokoška“ najbolja na Festivalu amaterskih pozorišta Srbije

U Kuli su proglašeni pobednici jubilarnog 60. Festivala amaterskih pozorišta Srbije. Pravo pozitivno iznenađenje i za publiku i za članove žirija bila je predstava iz Smederevske Palanke koja je osvojila nagrade u čak sedam kategorija.

Jednoglasnom odlukom žirija republičkog festivala amaterskih pozorišta u Kuli prvo mesto i zlatnu plaketu dobila je predstava „Kokoška“ Nikolaja Koljade u režiji Pavla Jozića i izvođenju Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke.

Festival je obeležilo ogromno interesovanje publike, a osam izvedenih predstava su izraz najviših dometa dramske umetnosti među amaterima u Srbiji ove godine, kaže predsednik žirija festivala Zoran Đerić.

„Videli smo osam vrlo raznovrsnih predstava, od klasike, jednog Sterije, do savremenih autora, čak i naših autora koji su dramatizovani i jednog slobodnijeg pristupa nego što je uobičajeno u amaterskom pozorištu. Znači od realističkog do jednog vrlo modernog istraživačkog teatra što raduje i govori o tome da i amatersko pozorište ide uz korak sa profesionalnim pozorištem kada je u pitanju izbor tema“, rekao je Đerić.

Drugo mesto i srebrna plaketa dodeljena je predstavi „Rodoljupci“ Kulturnog centra Kula, a treće mesto pripalo je predstavi „Žene“ amaterskog pozorišta „Vladimir Popović“ iz Vrbasa.

Kuljani su tokom osam dana imali priliku da vide isto toliko predstava iz svih delova Srbije, a uprkos lošem vremenu i održavanju svetskog prvenstva u fudbalu, festival je obeležilo ogromno interesovanje publike.

Izvor: RTV i kula.rs