Kolač „jaje na oko“

Kolac jaje na oko

Sastojci:

Za korice:

  • 4 belanceta
  • 130 g šećera
  • 1 kašika gustina

Za fil od limuna:

  • 60 g putera
  • 4 žumanceta
  • 6 kašika limunovog soka
  • 2 kašičice sitno rendane korice limuna
  • 90 g šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

Rernu uključite na 120 stepeni i pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

Belanca i šećer pomešajte pa kuvajte na pari nekoliko minuta uz stalno mešanje. Kuvajte ih dok se šećer rastopi. To možete proveriti tako što ćete dva prsta umočiti u belanca, izvaditi i protrljati prst o prst. Ukoliko se šećer oseća, kuvajte još malo. Ukoliko je tesktura glatka, sklonite sa vatre. Mutite mikserom 4-5 minuta dok ne dobijete potpuno čvrst sneg. Dodajte gustin i mutite još minut-dva da se gustin rasporedi. Izručite belanca u dresir kesu i istisnite „gnezdo“ sa udubljenjem u koje će kasnije doći fil. Ne morate raditi na ovaj način, možete i kašikom napraviti oblik koji želite, pa u sredini napravite udubljenje. Pecite 1 sat u zagrejanoj rerni. Prohladite u otvorenoj rerni, pa izvadite i kada se potpuno ohlade nafilujte filom.

Zatim počnite da pravite fil. Na vatri srednje jačine rastopiti puter, a zatim dodati žumanca, limunov sok, koricu limuna, šećer i so, pa kuvati uz mešanje žicom 4-5 minuta dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre, preručite u čistu posudu, blago pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađene korice nafilujte ohlađenim filom i poslužite.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: