Sastojci:
Za korice:
- 4 belanceta
- 130 g šećera
- 1 kašika gustina
Za fil od limuna:
- 60 g putera
- 4 žumanceta
- 6 kašika limunovog soka
- 2 kašičice sitno rendane korice limuna
- 90 g šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Rernu uključite na 120 stepeni i pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
Belanca i šećer pomešajte pa kuvajte na pari nekoliko minuta uz stalno mešanje. Kuvajte ih dok se šećer rastopi. To možete proveriti tako što ćete dva prsta umočiti u belanca, izvaditi i protrljati prst o prst. Ukoliko se šećer oseća, kuvajte još malo. Ukoliko je tesktura glatka, sklonite sa vatre. Mutite mikserom 4-5 minuta dok ne dobijete potpuno čvrst sneg. Dodajte gustin i mutite još minut-dva da se gustin rasporedi. Izručite belanca u dresir kesu i istisnite „gnezdo“ sa udubljenjem u koje će kasnije doći fil. Ne morate raditi na ovaj način, možete i kašikom napraviti oblik koji želite, pa u sredini napravite udubljenje. Pecite 1 sat u zagrejanoj rerni. Prohladite u otvorenoj rerni, pa izvadite i kada se potpuno ohlade nafilujte filom.
Zatim počnite da pravite fil. Na vatri srednje jačine rastopiti puter, a zatim dodati žumanca, limunov sok, koricu limuna, šećer i so, pa kuvati uz mešanje žicom 4-5 minuta dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre, preručite u čistu posudu, blago pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađene korice nafilujte ohlađenim filom i poslužite.
Prijatno!