Kolač sa bademima

Kolac sa bademima

Sastojci:

  • 150 g mlevenih badema
  • 150 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 ml ulja 
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilinog šećera 
  • 1 kesica čokoladnog pudinga u prahu
  • 400 ml mleka za puding

Priprema:

Uključite rernu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje tako što ćete ga podmazati i pobrašniti ili obložiti papirom za pečenje. U većoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta i svetla, a zatim dodajte ulje ili rastopljeni puter i sjedinite sve u glatku smesu. U drugoj posudi pomešajte brašno, mlevene bademe, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući dok ne dobijete ujednačeno testo.

Dok se priprema osnovna smesa, skuvajte čokoladni puding prema uputstvu na kesici koristeći 400 ml mleka. Kuvajte ga uz stalno mešanje dok ne dobije potrebnu gustinu, a zatim ga ostavite da se malo prohladi kako bi i dalje bio kremast, ali ne previše tečan. Ovaj korak je važan jer će puding formirati srednji sloj kolača koji mu daje posebnu sočnost.

Kada je sve spremno, sipajte polovinu testa u pripremljeni kalup i ravnomerno rasporedite. Preko smese nanesite puding, pa lagano prelijte ostatkom testa. Po želji, možete posuti listiće badema po vrhu za dekoraciju i dodatnu hrskavost. Pecite u zagrejanoj rerni 30–40 minuta, dok površina ne dobije zlatastu boju, a čačkalica ubodena u sredinu izađe suva. Ostavite kolač da se ohladi pre sečenja i poslužite ga isečenog na kocke, sa prah šećerom ili tankim slojem čokoladne glazure.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: