fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kolagen i koža

Ni jednu osobu stariju od 25 godina nije zaobišao normalan i prirodan proces starenja kože. Vidljivi znaci starenja pojavljuju se nešto kasnije. Nakon 25 godina proizvodnja novih ćelija kože polako opada, koža postaje manje eleastična i počinje da stari. Na samoj površini kože počinje se formirati sloj izumrlih ćelija koji ometa prirodne procese kože i počinje se smanjivati proizvodnja kolagena. 

Šta je to kolagen? Kolagen je vrsta proteina (komponenta vezivnog tkiva) koji se proizvodi u našem organizmu i od velikog značaja je za naše telo. Kolagenu možemo biti zahvalni za finu, mekanu, elastičnu i zdravu kožu. Nedostatak kolagena vremenom dovodi do pojave bora i drugih znakova starenja kože. Pored kolagena za elastičnost, čvrstoću i lep izgled kože odgovoran je i elastin.

Postoji nekoliko vrsta kolagena koji se međusobno razlikuju po svojoj ulozi u kožnom tkivu i strukturi. Kolagen se ošteti pod procesom starenja i pod uticajem nepovoljnih spoljnih faktora pa dolazi i do umanjene proizvodnje ovog proteina. Kao posledicu imamo boranje kože.

Ne možemo sprečiti niti zaustaviti starenje kože, ali možemo usporiti nadoknadom kolagena. Danas postoji više načina da se to postige, a najčešći način je upotreba krema sa kolagenom. Svima nam je poznato da uz kvalitetnu kremu ide i odgovarajuća cena. Pre se u proizvodnji kolagenskih krema koristio kolagen iz životinjskih ćelija, a sada se  koristi morski kolagen. Savremene tehnologije nam nude upotrebu lasera. Laserski tretman lica u određenoj meri aktivira metabolizam kože i podstiče regeneraciju ćelija i proizvodnju kolagena.

Ono što svima treba biti poznato jeste da se koža hrani kako spolja, tako i iznutra. Lošu ishranu ne može nadoknaditi kozmetika ili neka tehnika. Hrana koja utiče da se u koži nađe više kolagena je: riba, morski plodovi, pileća supa od kostiju, citrusno voće (limun, mandarina…). Konzumirajući adekvatnu hranu izgledaćemo mlađe, svežije i bore će se manje i sporije formirati.

Piše: Mirjana Đerić

Tagovi:
Pročitajte još: