Koliko je efikasno kombinovanje vakcina protiv korona virusa

Profesori Medicinskog fakulteta Nacionalnog i Kapodistrijanskog univerziteta u Atini, Gikas Majorkinis i Tanos Dimopoulos izneli su najnovije podatke o kombinovanju vakcina protiv korona virusa.

Dok je nekada kombinovanje vakcina različitih proizvođača izazivalo zabrinutost građana, sada, čini se, toj zabrinutosti nema mesta, piše Newsbeast.

Profesori Majorkinis i Dimopoulos ističu da je većina relevantnih studija sprovedena sa AstraZenekom kao prvom dozom.

Prve studije koje su podržale relativnu efikasnost kombinovanja vakcina pokazale su da je proizvodnja antitela bila barem jednako dobra ili čak bolja nego kod pojedinaca koji su obavili vakcinaciju cepivom istog proizvođača. Vremenom su prikupljani podaci o kliničkoj efikasnosti kombinacija vakcina, odnosno stepenu zaštite od ozbiljne bolesti.

Jedna takva klinička studija dolazi iz Švedske, gde je gotovo 100.000 ljudi najpre vakcinisano jednom dozom AstraZeneke, a potom Moderninim ili Fajzerovim cepivom. Studija je otkrila da su oni imali značajno veću zaštitu (68%) od simptomatske infekcije korona virusom od onih koji su primili dve doze vakcine AstraZeneka.

Slični rezultati dolaze iz Danske, gde efikasnost doze Fajzera posle doze AstraZeneka vakcine dostiže 88%. Druga analiza iz Francuske, objavljena u časopisu Nature, pokazala je da su infekcije kod osoba koje su dobile jednu dozu AstraZeneke i jednu dozu Fajzera bile upola manje od onih koje su dobili dve doze Fajzera.

Kako je prenela Atinska novinska agencija, podaci studije pokazuju da početna doza AstraZeneke stvara jači odgovor T-ćelija u poređenju sa Fajzerom, dok Fajzer gradi jači odgovor antitela. Na ovaj način autori sugerišu da se dve vakcine dopunjuju, stvarajući potpuniji imuni odgovor.

Veliki dobitak od kombinovane upotrebe vakcina verovatno će biti za grupe sa visokim rizikom, a posebno za imunokompromitovane grupe gde je razvoj adekvatnog imuniteta izazov. Kako će podaci i dalje biti prikupljani, važno je proučiti prednosti strategija kombinovanja vakcina kako bi se poboljšao imuni odgovor u grupama visokog rizika.

Preuzeto: telegraf.rs