Koliko koraka dnevno je potrebno za mršavljenje?

Hodanjem možete gubiti kilograme. U posednje vreme, kada svaki pametni telefon može brojati koliko koraka dnevno pređemo, postalo je popularno svaki dan preći određeni broj koraka koji  je netko zacrtao i to je zaista odlična zdrava aktivnost, ali koliko je koraka dovoljno da počnemo gubiti kilograme?

Iako možda mislite da je hodanje preslaba aktivnost za topljenje kilograma ipak nisu samo teretana i trčanje za tu svrhu. Za hodanje vam ne treba apsolutna nikakva oprema, niti članska karta. 10 000 koraka, odnosno osam pređenih kilometara je okviran cilj koji preporučuje većina zdravstvene literature. Taj okviran broj definisan je još 1965. godine kada je Y. Hatano izumio pedometar i odredio da je 10 000 koraka idealna količina koju neko mora preći da bi sagorio suvišne kalorije. Sada je taj broj koraka prihvaćen i od Svetske zdravstvene organizacije.

Zar ne bi bilo bolje jednostavno hodati 10 000 koraka dnevno, umesto da se znojite u zagušljivoj teretani? Ako dnevno pređete navedeni broj koraka možda vam se otkucaji srca neće podići kao što bi se od desetak sklekova u teretani, ali svejedno će vam telo biti zahvalno. Poslednja američka istraživanja tvrde kako je 10 000 koraka dnevno dovoljno za gubitak kilograma, ali bi 15 000 bilo još bolje jer bi moglo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i suziti struk. Ako želite oblikovati telo, onda se svakako pokušajte približiti broju 15 000 koraka dnevno, a ako vam je dovoljno potrošiti unesene kalorije i 10 000 će biti dovoljno.

Ako vam se i 10 000 koraka čini nedostižno, pokušajte se fokusirati na taj cilj. Parkirajte se dalje nego što biste inače, nemojte ići pokretnim stepenicama ili liftom, pokušajte se svakih nekoliko sati ustati s radnog mesta i napraviti kratku šetnju kabinetom ili jednostavno umesto sedeće kafe s prijateljima, šetajte! Brojenje koraka može biti odlična zdrava navika i ako ćete biti dosledni zaista vam može doneti rezultate. Svaki dan pratite svoj napredak i brojevi će vas sami motivisati. Ako već niste, instalirajte jednu od brojnih aplikacija za brojanje koraka na svoj telefon i drugi puta kada birate između šetnje ili auta, znaćete šta odabrati.