Održavanje jakih i zdravih creva koristi vašem digestivnom, imunološkom, nervnom i endokrinom sistemu, prema Klivlendskoj klinici. Dok hrana bogata dodatnim šećerima, zasićenim mastima i kiselošću može da uništi vaš mikrobiom.
Ipak, postoji superhrana koja služi i kao probiotik koja može pomoći u ispravljanju kursa. U seriji TikTok videa, gastroenterolog Džozef Salhab, doktor osteopatije, deli svoje omiljene magične kombinacije doručka za zdravlje creva i jetre.
Sve što vam je potrebno da napravite doručak koji podstiče mozak, voli creva i pokreće jetru je šaka borovnica, kašika običnog jogurta, čija seme i malo meda. Sve se sprema za manje od pet minuta i jednostavan je obrok za jelo u pokretu. A da ne spominjemo da je pun zdravih hranljivih materija.
„Borovnice, zrna kakaa i čija seme obezbeđuju antioksidante i omega-3 masne kiseline biljnog porekla koje podržavaju pamćenje, fokus i zdravu moždanu signalizaciju“, kaže Salhab. „Isti ovi hranljivi sastojci pomažu u smanjenju upale jetre i podržavaju metabolizam masti.“
Pored toga, grčki jogurt i čija seme su poznati po tome što „creva snabdevaju probioticima“ i pomažu u održavanju uravnoteženog mikrobioma.
Evo kako da napravite Salhabov recept za puding od borovnica i čia semena:
Sastojci:
½ šolje svežih borovnica (plus dodatno za preliv)
½ šolje običnog grčkog jogurta
1 kašika čija semena
½ kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica meda (po želji)
1 kašičica kakaa / zgnječene crne čokolade
Priprema:
Izgnječite sveže borovnice u posudi. Dodajte jogurt, čija seme, vanilu i med.
Mešajte dok se potpuno ne sjedini. Prelijte svežim borovnicama i kakaom.
Pokrijte i stavite u frižider najmanje dva sata ili preko noći.
Koje su zdravstvene koristi čija semena?
Kao superhrana, čija seme je „dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji su ključni za zdravlje kostiju“ i „sadrži obilne antioksidanse“, rekla je ranije za Best Life dr Loren Remzi.
„Uključivanje antioksidanata u ishranu podržava opšte zdravlje i čak može smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka“, dodala je.
Dve kašike čija semena zadovoljavaju oko 40 procenata preporučenog dnevnog unosa vlakana za odrasle. Prema Remzi, „vlakna pomažu u varenju, podstiču osećaj sitosti nakon jela, pomažu u kontroli apsorpcije šećera u krvi, regulišu nivo holesterola i podržavaju zdrav crevni mikrobiom.“
Uključivanje više ovih semenki bogatih hranljivim materijama u vašu svakodnevnu ishranu takođe bi moglo da poboljša kvalitet vašeg sna.
„Čija seme je puno magnezijuma, neuroprotektora broj jedan za mozak“, rekla je ranije za Best Life Daril Džofri, stručnjak za ishranu i osnivač kompanije Alkamind. „Magnezijum je takođe ključan za dobar noćni san. Takođe smiruje vaš nervni sistem, opušta mišiće i održava nivo GABA u vašem telu – neurotransmitera odgovornih za ‘isključivanje’ budnosti.“
Pored toga, puni su omega-3 masnih kiselina koje „podržavaju zdravlje srca, smanjuju upale i pomažu funkciji mozga“, rekla je Remzi.
Za svoju dnevnu dozu čija pudinga, možete posuti seme preko ovsene kaše, jogurta ili činije za smuti (možete ih i direktno izblendati u svoj smuti). Alternativno, možete ih dodati u supe i salate, peciva, pržena jela i prelive. Džofri voli da pije vodu pomešanu sa čija semenom i svežim sokom od limuna.





