Kompjuterski umor očiju

Šta se dešava sa vidom kada ceo dan gledate u ekran kompjutera? Kada nakon dugog gledanja u ekran kompjutera pogledate kroz prozor, shvatićete da sve vidite zamagljeno. Kako pomoći umornim očima?

Istraživači sa Suny koledža za optometriju kažu da gledanje u kompjuterski ekran dovodi do povećanja problema sa očima i vidom, uključujući neprijatnost u oku, zamagljen pogled na udaljene predmete, zatezanje očiju, suvoću oka i astenopiju (umor očiju). Sve ovo uzrokuje tzv. prolaznu kratkovidost izazvanu dugotrajnim gledanjem u ekran. Prepoznaćete je kada, na primer, nakon dugog gledanja u ekran kompjutera, pogledate kroz prozor, i shvatite da sve vidite zamagljeno. Vid postaje zamagljen zbog toga što su, tokom gledanja u ekran, cilijarni mišići (koji se nalaze unutar očne jabučice) prisiljeni da stalnim kontrakcijama održavaju fokus. Ovo može da ima dugotrajne posledice na oko i vid.

Kako pobediti kompjuterski umor očiju
* Stručnjaci preporučuju da se na svakih sat vremena prave pauze od 4-12 minuta.
* Vidu možemo da pomognemo i ishranom. Jedno istraživanje je otkrilo da dolazi do značajnog poboljšanja refraktivnih vrednosti (prelamanje svetlosti) i zatezanja u oku kada se ishrana obogati crnim ribizlama. Takođe, sve vrste voća koje su bogate antocijaninima imaju sličan efekat (borovnice, kupine, brusnice, maline).
* Trepćite! Treptanje je važno, jer se na taj način vlaže oči i sprečavaju suvoća i iritacija oka. Kad gledaju u kompjuterski ekran, ljudi trepću za trećinu manje nego što to obično čine. Da biste smanjili rizik od suvih očiju, svakih 20 minuta polako trepnite 10 puta (potpuno zatvorite oči prilikom treptanja).
* Vežba za oči poznata kao „pravilo 20-20-20“. Svakih 20 minuta gledajte u daljinu (najmanje 20 stopa, odnosno 6m), najmanje 20 sekundi. Na ovaj način opuštaju se mišići očiju.
* Vežba br. 2: gledajte u daljinu 10-15 sekundi, zatim gledajte neki predmet koji se nalazi ispred vas takođe 10-15 sekundi, zatim opet gledajte u daljinu. Ponovite ovu vežbu 10 puta.
* Masirajte kapke i mišiće iznad obrva, na čelu i na gornjem delu obraza jednom ili dva puta dnevno, rukama ili pomoću toplog peškira. Tokom masiranja oči su zatvorene. Svaku zonu masirajte 10 sekundi.

Preuzeto: Zdravahrana.com