fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kompoti za kraj zime

Kompot je jedan od prirodnih načina konzerviranja voća za zimu. Deo je kulinarske tradicije mnogih zemalja Srednje i Istočne Evrope, kao i Balkana. Evo recepata za nekoliko neobičnih, ukusnih kompota.
Prolećni voćni kompot za 6 osoba
Potrebno je: 255g ananasa iz konzerve (sa sokom), 480g smokvi iz konzerve, u sirupu, 255g breskvi iz konzerve (sa sirupom ili sokom), 255g kajsija iz konzerve (sa sirupom ili sokom), 255g trešanja iz konzerve (sa sirupom), 255g tropskog voća iz konzerve (sa sokom), 1/4 šolje soka isceđenog od limuna, 1/4 šolje svežih listova nane + grančice za ukrašavanje, 2 kašike iseckanog svežeg korena đumbira, gazirana mineralna voda po potrebi, 1 šolja prepečenih badema za ukrašavanje.
Priprema: procedite voće, ali ostavite po 1 šolju soka ili sirupa od svakog voća. Pomešajte te tečnosti, sok od limuna, iseckane listiće nane i iseckani đumbir. Dodajte voće i promešajte. Ostavite da odstoji u frižideru, u pokrivenoj posudi, 1-3 sata. Neposredno pred serviranje, dodajte gaziranu mineralnu vodu po želji. Sipajte u činije ili šolje i ukrasite grančicama nane i bademom.

Kompot od borovnica za 1 osobu
Potrebno je: 3 kašike šećera, 1 kašičica gustina, 1 kašika vode, 2 kašike slatkog crvenog vina, 1 šolja borovnica, 1 kašičica soka od limuna.
Priprema: pomešajte šećer i gustin, pa ih razmutite sa 2 kašike vina i 1 kašikom vode. Dodajte borovnice, pa kuvajte na tihoj vatri, neprestano mešajući, dok se masa ne zgusne, oko 5 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte sok od limuna. Ostavite da se ohladi. U frižideru, ovaj kompot možete da čuvate do četiri dana.
NAPOMENA: Ovaj kompot je odličan preliv za sladoled, kolače, pa čak i palačinke.

Voćni kompot sa cimetom za 12 porcija
Potrebno je: 1 šolja iseckanih suvih kajsija, 1/2 šolje iseckanih suvih jabuka, 1/2 šolje suvih brusnica, 1/2 šolje iseckanih suvih urmi, 1/3 šolje žutog šećera, 2 trake (širine 2,5cm) limunove kore, 2 kašike soka od limuna, 1 štapić cimeta.
NAPOMENA: Ako prelivate ovim kompotom žitarice za doručak, nije potrebno da im dodajete šećer ili med.

Priprema: stavite kajsije, jabuke, brusnice,urme, šećer, sok i koru od limuna i štapić cimeta i 2 šolje vode da se kuvaju. Kad provri, smanjite vatru, pokrijte posudu i krčkajte dok voće ne omekša, oko 20 minuta. Izbacite limunovu koru i štapić cimeta. Ostavite da se ohladi. U frižideru, ovaj napitak možete čuvate u dobro zatvorenoj posudi, do nedelju dana.
Jedna porcija = 95 kalorija, 1g proteina, 25g ugljenih hidrata, 2g dijetnih vlakana, 7mg natrijuma, 1% preporučene dnevne doze kalcijuma, 6% preporučene dnevne doze gvožđa, 8% preporučene dnevne doze vitamina A, 3% preporučene dnevne doze vitamina C.

Kompot od suvog voća u sirupu od vanile za 8-10 porcija
Potrebno je: 1 šipka vanile, 1 1/2 šolja šećera, 3 šolje vode ili belog vina, po 1 šolja suvih kajsija, suvih krušaka isečenih na polovine, suvih breskvi isečenih na polovine, suvih smokava isečenih na polovine.
Priprema: isecite šipku vanile na pola, po dužini (sastružite semenke). Zatim polovine isecite po širini na pola, da dobijete 4 komada. Stavite šipke i semenke vanile da se kuvaju sa šećerom i vinom (ili vodom). Ostavite da provri i kuvajte, često mešajući, dok se tečnost ne izbristri, oko 3 minuta. Dodajte suvo voće i ostavite da ponovo provri. Smanjite vatru i krčkajte dok voće ne omekša, oko 10 minuta. Ohladite, prebacite u hermetički zatvorenu posudu i ostavite u frižideru 24 sata.
NAPOMENA: Umesto šipke vanile, možete da koristite i ekstrakt vanile – dodajte 2 kašičice ekstrakta vanile u ohlađeni kompot. Ovaj kompot možete preliti preko sladoleda ili patišpanja. U frižideru može da stoji do dve nedelje.

Kompot od suvog voća za 6 porcija
Potrebno je: po 1 šolja suvih šljiva, suvih smokava i suvih kajsija, 1/2 šolje suvih brusnica ili suvog grožđa, 1 štapić cimeta, 10 celih zrna najgvirca, 10 celih karanfilića, 2 trake  (8cm) kore pomorandže, 1 šolja soka od pomorandže, za ukrašavanje – 1 pomorandža podeljena na kriške.
Priprema: pomešajte suvo voće i začine, sok od pomrandže i 3 šolje vode. Ostavite da provri, pokrijte, smanjite vatru i krčkajte dok voće ne omekša, oko 20 minuta. Izbacite začine, ostavite da se ohladi i poslužite ukrašeno kriškama pomorandže.
NAPOMENA: Suvo voće (kajsije, smokve, šljive, grožđe) je bogato kalijumom, mineralom koji se važan u borbi protiv visokog pritiska. Servirajte ovaj kompot za doručak, ili kao poslasticu sa sladoledom od vanile ili preliven jogurtom sa aromom vanile. Kompot može da stoji u frižideru, u dobro zatvorenoj posudi, do 3 dana.

Začinjeni kompot od pomorandže i grejpfruta za 8 porcija
Potrebno je: 4 pomorandže, 4 crvena grejpfruta, 1 šolja šećera, 4 štapića cimeta, 1 kašičica najgvirca, 2 šolje ključale vode.
Priprema: oljuštite pomorandžu i grejpfrut i isecite ih na tanke kolutove (debljine 1cm). Stavite ih u dublju posudu od vatrostalnog stakla. Pomešajte šećer i 1/4 šolje vode, pa kuvajte na srednjoj do jakoj vatri da se šećer rastopi, oko 3 minuta. Ostavite da vri oko 7 minuta, mešajući. Sklonite sa vatre, pa sipajte 2 šolje ključale vode (pazite da vas para ne ispeče; mešavina će ključati, a šećer će se stvrdnuti). Vratite na vatru, dodajte cimet i najgvirc, pa krčkajte dok se šećer ne rastopi, oko 7 minuta. Sipajte sirup preko voća i ostavite u frižideru 3 sata.
Jedna porcija = 165 kalorija, 1g proteina, 42g ugljenih hidrata, 3g dijetnih vlakana, 2mg natrijuma, 4% preporučene dnevne doze kalcijuma, 1% preporučene dnevne doze gvožđa, 3% preporučene dnevne doze vitamina A, 120% preporučene dnevne doze vitamina C, 10% preporučene dnevne doze folata.

Mešavina za voćni kompot za 5 šolja

Potrebno je: 4 kriške pomorandže, 1 traka (8 x 2,5cm) kore limuna, 2/3 šolje šećera, 1 šolja suvih kajsija, 1 šolja suvih brusnica, 1/2 šolje suvog grožđa, 1 šolja suvih šljiva bez koštice, 8 zrna crnog bibera, 4 cela karanfilića, 4 mahune kardamoma, 2 štapića cimeta.
Priprema: stavite kriške pomorandže i traku limuna na pleh i pecite na 100 stepeni 4 sata (jednom okrenite), tako da pomorandža bude suva ali savitljiva. U visoku, široku teglu sipajte sloj šećera, pa kajsije, brusnice i suvo grožđe. Na vrh poređajte pomorandžu i koru limuna. U sredinu stavite suve šljive. Zatvorite teglu. Isecite četvrtasti komad gaze, stranice 15cm. Stavite u sredinu začine (sve osim cimeta), i zavežite na vrhu pamučnom trakom. Vežite štapiće cimeta u „buket“. Začine, kao paketić, vežite za teglu. Ovako pripremljenu mešavinu možete da čuvate do mesec dana.
Kompot napravite sa mešavinom za kompot iz tegle i 750ml (3 šolje) vode. Kuvajte mešavinu za kompot sa vodom, dok se šećer ne istopi. Stavite štapiće cimeta (odvežite ih) i kesicu sa začinima. Kuvajte 30 minuta, odnosno dok voće ne omekša. Ostavite da se ohladi. Izvadite kesicu sa začinima. Dodaje vode ako je sirup previše gust. Dobićete 4 šolje kompota.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: