Konzumiranje alkohola nakon srčanog udara?

Jedno ili dva alkoholna pića produžava život nekim od muškaraca koji su imali srčani udar.

Nakon srčanog udara, muškarci koji nastave da piju jedno do dva pića dnevno žive duže od teških alkoholičara i onih koji uopšte ne piju.

Ovi nalazi objavljeni su u Evropskom Srce Žurnalu.

“ Većini muškaraca koji su doživeli srčani udar lekari preporučuju strogu dijetu i velike promene u životnom stilu, (ali) naše istraživanje pokazuje da je za muškarce koji su pre srčanog udara konzumirali umerene količine alkohola preporučljivo da da nastave sa tom praksom kako bi produžili svoj životni vek nakon srčanog udara,” kaže u mejlu WebMD-u istraživač Dženifer K. Pai, doktor nauke. 

Ona je asistent-profesor medicine u bonici “Brigham and Women’s Hospital” i u Harvard Školi Medicine u Bostonu.

Umerene količine alkohola mogu da uvećaju nivo HDL (“dobrog”) holesterola. Takođe mogu da spreče zgrušavanje krvi i da smanje nivo zapaljenja u telu, kaže Pai.

Konzumiranje previse alkohola je rizično

Istraživanje je pratilo gotovo 2000 muškaraca koji su preživeli srčani udar tokom 20 godina. Svake četiri godine, oni su ispitivati o konzumiranju alkohola i načinu ishrane.

Muškarci koji su pili dva pića dnevno (jedno piće je definisano kao 1,2 dl vina, flaša ili konzerva piva, ili čašica žestokog pića) su klasifikovani kao “umereni” korisnici.

Tokom studije, umrlo je 482 muškarca. Učestalost smrti od bilo koje bolesti je bila manja za 14% kod muškaraca koji su konzumirali alkohol u umerenim količinama nego kod muškaraca koji uopšte ne piju, dok je učestalost smrti od srčanog udara bila 42% manja kod muškaraca koji konzumiraju alkohol u umerenim količinama nego kod muškaraca koji uopšte ne piju. 

Učestalost smrti kod teških alkoholičara je bila jednaka učestalosti smrti kod muškaraca koji su u potpusnosti prestali da piju nakon srčanog udara.

Većina muškaraca nije promenila svoje navike što se tiče alkohola nakon što su doživeli srčani udar. 
Nalazi ove studije se ne mogu primeniti na žene koje su preživele srčani udar.

Sandra V. Šaparo, doktor medicine, iznosi rezultate ove studije na sledeći način: “ Muškarci koji konzumiraju jedno do dva pića dnevno imaju najveći procenat oporavka nakon prvog srčanog udara.” 

Ona je kardiolog u Miler školi medicine pri Unevrzitetu u Majamiju. 

“Ukoliko konzumirate dva pića dnevno, nema razloga da prestanete sa tim jer se pokazalo da ta navika ima neke preventivne koristi,” kaže ona.

Ipak, to ne znači da imate zeleno svetlo da povećate količinu alkohola.

“V elike količine alkohola oštećuju mozak, srce, i jetru,” kaže Šaparo.

Sa ovim se slaže i Stiven Grin, doktor medicine.

“ Ukoliko konzumirate umerene količine alkohola i doživite srčani udar, nema potrebe da u potpunosti izbacite alkohol iz upotrebe,” kaže on.

“ Da li treba da počnete da konzumirate alkohol nakon sranog udara? Apsolutno ne.” 

Grin je šef kardiologije Univeritetske Bolnice Severne Obale u Manhasetu, Njujork.

Mnogi eksperti u oblasti zdravlja ne ohrabruju korišćenje alkohola u zdravstvene svrhe za ljude koji ga nikada nisu ni konzumirali. 

“ S’ obzirom na štetne uticaje konzumacije velike količine alkohole i potencijalne interakcije sa lekovima, preporučujemo da se muškarci posavetuju sa svojim lekarom pre nego što počnu da piju,” kaže Pai.

Preuzeto: Stetoskop.info