fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kopriva

Jedna od iznimno lekovitih i korisnih biljaka je kopriva za koju ljudi najčešće misle da je korov. Kopriva sadrži velike količine magnezijuma, kalcijuma, fosfora, željeza, natrijuma i kalijuma. Kombinacija svih njih je vrlo važna za uravnoteženost organizma i zdravlje.

U prelaznom periodu između jeseni i zime, tinktura od koprive je izrazito korisna. Ukoliko osoba svakodnevno konzumira tinkturu od koprive, najverojatnije će preskočiti sve sezonske bolesti poput kašlja i prehlada.

Tinkturu od koprive možete koristiti za jačanje krvi, opuštanje vode iz organizma, bolesti probavnih organa, migrena, urinarnih infekcija, ekcema na koži, protiv opadanja kose, za jačanje imuniteta, lečenje reumatizma, ateroskleroze, bubrežnih bolesti i ublažavanje alergijskih reakcija.

Tinktura od koprive se koristi tako da se oko 10 kapi tinkture otope u vodi i pije tri puta na dan. Tinktura se preporučuje piti prije obroka.

Ukoliko pak osoba ima problema s opadanjem kose, savetuje se da se tinktura od koprive, tj. par kapi tinkture umasiraju u koren, pa se isperu nakon nekoliko minuta.

Tinkturu od koprive možete napraviti i sami, tako što ćete nabaviti dva sastojka, a to su rakija i naravno kopriva. Koprivu uvijek berite s korijenom i stablom. Ubranu koprivu dobro operite, nakon čega ju naseckajte na sitne komadiće. Potrebno su vam dve pune šolje koprive! Naseckane delove koprive stavite u staklenu posudu, pa ih prelijte rakijom i dobro zatvorite.

Zatvorenu staklenu posudu ostavite da odstoji oko 15 dana, a za to vrijeme svako malo je promućkajte. Kada prođu dve nedelje, tinkturu jednostavno procedite preko gaze, pa čuvajte u plastičnoj ili staklenoj boci. Pazite da boca bude tamnije boje te ju nikako nemojte držati na osunčanom i svetlom mestu. Nemojte ju niti držati u frižideru, nego na sobnoj temperaturi.

Prirodni lekovi imaju puno prednosti, a pre nego što se odlučite na njihovo korištenje važno je da se dobro upoznate s određenom namirnicom, u ovom slučaju biljkom kako bi utvrdili jeste li možda alergični na koji od sastojaka i postoji li neki razlog zašto ne bi smeli konzumirati prirodni lek.

Preuzeto: Savjetnica.com

Tagovi:
Pročitajte još: