Kraniosinostoza: Kada glava odojčeta nepravilno raste

Kraniosinostoza je zapravo defekt koji može da nastane još u maminom stomaku gde se prerano zatvore šavovi između kostiiju bebine lobanje. Usled toga mogu nastati različiti deformiteti lobanje.


Uzroci

Ovaj poremećaj može biti genetski ali i posledica različitih loših životnih navika u trudnoći, poput pušenja. Značajni faktori su i mnoge metaboličke bolesti.

Simptomi

Neke kraniosinostoze ne uzrokuju poremećaj razvoja mozga već mogu biti uočljive na rođenju (specifičan izgled lobanje). Neke od njih pored deformacije lobanje mogu ograničiti i rast mozga i dati neurološke poremećaje. Najčešća komplikacija je intrakranijalna hipertenzija. Od ostalih komplikacija može se javiti i strabizam i atrofija vidnog živca.

– Sagitalna kraniosinostoza (promer lobanje povećan u položaju prednji zadnji a bočni promer smanjen )

– Koronarna kraniosinostoza (glava proširena bočno, visok svod lobanje )


Dijagnoza

Roditelji na rođenju, nešto kasnije mogu primetiti rano zatvaranje velike fontanele i neobičan oblik glave. Često se javi i prisustvo koštane gredice. Naravno da su to znaci koje već prilikom prvih pregleda uočavaju i lekari. Dijagnostički treba uraditi rentgen lobanje a po potrebi i CT glave. 

Terapija

Najčešća terapija je hiruška (u smislu negde samo estetske korekcije) ili u smislu sprečavanja komplikacija intrakranijalnog pritiska i oštećenja vida i sluha.

Preuzeto: Yumama.com