Krvni pritisak treba meriti na obe ruke

Merenje krvnog pritiska na obe ruke pacijenata trebala bi da bude rutinska procedura zbog toga što razlike u pritiscima između dve ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, pokazala su istraživanja Univerziteta Ekseter.

Istraživanjem je utvrđeno da velike razlike u krvnom pritisku mogu značiti povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti. Iako se postojećim preporukama traži da lekari mere pritisak na obe ruke, to se često ne radi.

Kristofer Klark s Univerziteta Ekseter proučio je 28 ranijih istraživanja koja su se bavila tom problematikom i utvrdio da razlika u sistoličkom pritisku od 10 mm stupca žive između dve ruke može značiti postojanje povišenog rizika od pojave asimptomatske periferne vaskularne bolesti – bolesti perifernih arterija koje dovode do problema snabdevanja krvlju nogu i stopala.

Rana detekcija te bolesti važna je zbog toga što se merama poput prestanka pušenja ili snižavanja pritiska može sprečiti njeno napredovanje.

Razlika pritiska između dve ruke od 15 mm stupca žive mogla bi da ukaže na povećani rizik od cerebrovaskularnih bolesti, kao i na 70 odsto povećanje rizika od smrti zbog bolesti srca i krvnog sistema i 60 odsto povećanje rizika od smrti od svih drugih uzorka, upozoravaju naučnici Univerziteta Ekseter.

Preuzeto: Stetoskop.info