KUĆA, DUGA ILI SUNCE: Roditelji, obratite pažnju! Evo šta crtež vašeg deteta može da vam otkrije!

Postoji mnogo trenutaka u dečjem životu kada deca ne žele ili nisu sposobna da izraze svoje emocije i to je sasvim razumljivo.

Za roditelje može biti frustrirajuće kada dete nije u stanju da se izrazi, pa imaju osećaj da pričaju sa zidom. Međutim, ako deca vole da crtaju, onda to može biti savršen način da se razumete.

Mnogi stručnjaci za mentalno zdravlje koji rade sa decom koriste crtanje kao način da bolje razumeju svoje mlade pacijente i otkriju osećanja koja deca neverbalno iskazuju. Tako su saznali da kreativna deca crtaju iste vrste predmeta ili koriste iste boje kada doživljavaju određene emocije.

Evo kojih su to pet najuobičajenih dečijih crteža koji mogu objasniti njihove strahove, nade, ali i karakteristike ličnosti.Čudovišta

Vampiri i čudovišta predstavljaju neka moćna bića, pa ako je lik u središtu crteža to znači da dete želi da bude snažno. S druge strane, ovakvi crteži mogu predstavljati i neku teskobu.

Ako je detetu rečeno da crta osobu, a ono je nacrtalo čudovište, to bi mogla biti negativna emocija vezana za tog čoveka.

dečji crtež

Foto: Profimedia/ilustracija

Ako dete to radi na svoju ruku, onda je u pitanju želja da bude snažnije i moćnije.Kuća

Postoji puno teorija o tome šta deca žele da kažu kada crtaju kuće, duge i sunce, a to su neki od prvih crteža koje deca naprave.

U pitanju je reprezentacija sopstvenog života u kući. One mogu biti oličenje stabilnosti i porodične strukture, ali sa decom koja potiču iz negativnih okruženja, kuća može predstavljati zatvor. Kako se deca razvijaju, dodaju sve više detalja crtežu kuće i na kraju stižu do 3D verzije. Međutim, tinejdžer koji nacrta dvodimenzionalnu kuću znači da je emocionalno omamljen i doživljava neku vrstu traume koja ga ometa u daljem razvitku.Pogledajte pažljivo ilustraciju – šta vam govori broj prozora na kući?

Preveliki broj prozora predstavlja otvorenost za komunikaciju s ljudima i činjenicu da dete želi da drugi vide kako on živi.

dečji crtež

Foto: Profimedia/ilustracija

Deca koja nisu otvorena za druge i nemaju zdravu socijalnu interakciju verovatno će nacrtati samo jedan prozor.Sunce

Crtež velikog žutog sunca znači da je u pitanju srećno dete, zadovoljno svojim porodičnim stanjem. Ako dete pak, nacrta delimično sunce u gornjem uglu crteža može ukazivati na znakove uznemirenosti zbog autoritetskih figura. Sunce koje jedva prodire kroz oblačno nebo moglo bi da ukazuje na znakove depresije, a možda čak i na osećanje beznađa zbog neke životne situacije.Duge

Šarene duge uglavnom šalju dobre poruke što znači da se radi o psihološki zdravom detetu koje gleda svet s pozitivne strane.Uznemirujuće slike članova porodice

Ništa više neće ugrejati srce od crteža porodice, ali ako mama ili tata na slici gore u vatri ili se utapaju u bazenu, dete šalje vrlo uznemirujuću poruku. Crteži koji prikazuju specifičan prizor sa članovima porodice znači da roditelji treba što pre da popričaju s njim.

deca sa roditeljima u vrtiću

Foto: Profimedia/ilustracija

Možda je to nacrtalo jer je prethodno gledalo film ili seriju u kojoj se tako nešto dešava, ali može i značiti da dete ima nivo anksioznosti zbog gubitka nekog člana porodice na tragičan način, što se može ispoljiti i u vidu noćnih mora.

Treće, dete može imati negativna osećanja prema nekom članu porodice, pa crteži tragičnog događaja simbolizuju ispunjenje želje deteta.

Recite detetu da nacrta svoju porodicu – prvi roditelj kojeg krene da crta je onaj kojeg smatra dominantnijim.Prekomerna upotreba jedne boje

Govori mnogo o raspoloženju dece. Plava sugeriše depresiju, crvena ljutnju, ali to možda nije uvek slučaj. Neka deca jednostavno imaju sklonost prema određenoj boji i mogu je koristiti kao zamenu drugim bojama koje se javljaju u prirodi.

Zabrinutost bi trebalo da nastane ako vidite jednobojne crteže, naročito ako su u nijansama sive. To može ukazivati na daltonizam, neurološke probleme ili druga psihološka stanja.

Preuzeto: Srbija Danas