KUD Bora Stanković nastupio na Danima preobraženja u Trgovištu

Karavukovčani su po četvrti put bili gosti na kulturno-turističkoj manifestaciji “Dani preobraženja” koja je održana od 17. do 19. avgusta u Kozjem Dolu kod Trgovišta.

Nekoliko hiljada Pčinjana i njihovih prijatelja od Karavukova u Vojvodini do Kumanova u Makedoniji, okupili su se na ovoj tradicionalnoj manifestaciji tokom koje oživi selo Kozji Do.

Samo iz Karavukova, Bora i Kumanova, gde prema tvdnjama domaćina živi preko 20 hiljada Pčinjana, u Kozji Dol je stiglo deset autobusa i pedesetak automobila. Najviše posetilaca bilo je iz Trgovišta i susednih opština, kao i iz Makedonije, jer je na centralni dan manifestacije otvoren malogranični prelaz.

Tokom tri dana sabora organizuju se prezentacije tradicionalnih jela iz Pčinje, nastupaju kulturno-umetnička društva, lokalni muzičari, a u večernjim satima i poznate grupe i muzičari.

Svi programi manifestacije održavaju se ispod crkve u Kozjem Dolu, koja je posvećena Preobraženju Gospodnjem.

Članovi KUD “Bora Stanković” na čelu sa predsednicom društva Violetom Stoiljković i koreografom Radosavom Radoičićem, centralnog dana manifestacije, 19. avgusta, učestvovali su u delu programa predviđenom za nastupe kulturno-umetničkih društava, zajedno sa ansamblima iz Trgovišta, Kumanova, Bosilegrada i Vranja.

Domaćin karavukovačkim folklorašima bio je KUD “Pervaz” iz Trgovišta, čiji članovi unazad četiri godine dolaze u Karavukovo na proslavu seoske slave Ilindana.

Organizator “Dana preobraženja” je opština Trgovište i njena Turistička organizacija.

Izvor: Radio Odžaci