Kuglanje, uoči 9. kola

Kuglaški sport, koji je poslednjih dana zbog velikog uspeha Apatinca Đorđa Jovanića-prvak države u sprintu i Milana Cimeše iz Kljajićeva-osvajač bronze na istom takmičenju, povratio svoju popularnost, nastavlja sa takmičenjima. Predstojećeg vikenda, igraju se susreti 9. kola jesenjeg dela sezone u saveznim rangovima takmičenja.

Kuglašice Apatina, u subotu od 16 časova, na kuglani banje „Junaković“, igraju derbi ženske Super lige protiv Alimente iz Novog Sada. Ovaj susret bi mogao da odluči mnogo toga, pre svega kod Apatinki koje se nalaze na četvrtom mestu na tabeli, sa samo dva boda manje od vodećeg trija, gde su pored subotnjeg rivala još Vojvodina i Kristal. Kuglašice iz Apatina su u zadovoljavajućoj formi i odavno su rešile sve dileme oko superligaškog statusa, pa u ovaj susret ulaze rasterećene, jer sa pobedom mogu valjano da profitiraju, a sa eventualnim neuspehom ne mogu da pokvare plasman. Gošće su izuzetno kvalitetan sastav i sigurno da put Apatina kreću u nameri da sačuvaju lidersku poziciju na tabeli, što znači da ljubitelji kuglanja mogu da očekuju jedan meč pun borbenosti i htenja.

Dan kasnije, na istom mestu, od 14 časova kuglaši Apatina dočekuju Kragujevac. Apatinci su do sada igrali po principu toplo-hladno i znali su da iznenade favorite, pa očekuju da nešto slično urade u nedelju, kada im u goste dolazi jedan od dva vodeća tima na tabeli Super lige. Sa polovičnim učinkom u dosadašnjem delu prvenstva, Apatinci imaju prostora da igraju rasterećeno, jer su Rudar i Car Lazar ispod njih za šest, odnosno svih osam bodova zaostatka, tako da su već sada rešili pitanje opstanka u elitnom društvu. To im daje mogućnost da pruže dobru igru i da obraduju svoje pristalice.

U Prvoj ligi Srbije, grupa Vojvodina, voljom žreba, u Kljajićevu u subotu od 16 časova sastaće se domaći Kordun i somborski Vihor. Kordunaši su do pre dva kola bili pri vrhu tabele, a onda su usledila dva poraza koja su ih udaljila od borbe za naslov prvaka, pa će ostatak sezone igrati za mesto u „zlatnoj“ sredini. Somborci su u proteklih nekoliko kola popravili formu i sada imaju samo jedan bod manje od kolega iz Kljajićeva, pa se može očekivati velika borba, pogotovo što obe ekipe odlično poznaju stazu na kuglani u Kljajićevu, gde nastupaju kao domaćini. 

Kulski Hajduk je nakon serije neuspeha dospeo u situaciju da mu je svaki naredni susret derbi i borba za beg iz opasne zone. Naime, Kuljani su dospeli na deobu pretposlednjeg mesta sa četiri osvojena boda, ali su izgubili od direktnog konkurenta za opstanak u ligi, pa će u narednim susretima morati dobro da oznoje dresove i da se namuče ukoliko žele da poprave plasman. Oni u nedelju u Vrbasu, gde nastupaju kao domaćini, dočekuju Banat iz Zrenjanina koji je drugi na tabeli i verovatno da još gaji ambicije da može ugroziti vodeće Jedinstvo, pa će u nedelju u susret sa Hajdukom ući rešen da uknjiži nove bodove. Ova utakmica se igra sa početkom u 16 časova.

Jovan Banjac