Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Lakše reći, nego sprovesti u delo: Kako da se u pet koraka brzo razbudite ujutru?

Alarm

Ako ste velika spavalica i mrzite ceo svet kada morate da se probudite rano ujutru, za vas će saveti kako da se brzo razbudite predstavljati pravu noćnu moru.

Ipak, kada (i ako) uspete da pobedite sebe i svoje jutanje navike, biće vam mnogo lakše da se naviknete na ustajanje.

Pet načina da se brže razbudite:

Ne odlažite budilnik

Ako nemate dodatna dva sata za spavanje, nema poente da pomerate budilnik na još pet minuta, pa još pet i tako unedogled. To vam sigurno neće pomoći da osećate manje umora. Postoji i drugi razlog zašto bi trebalo da ustanete čim čujete zvuk alarma – ako ustajete svakog dana u isto vreme, vaš unutrašnji sat će naučiti kada je vreme buđenja i to vam više neće predstavljati toliki problem.

Pustite svetlo u sobu

Izlaganje svetlosti prvih 15 minuta nakon buđenja šalje signale mozgu da je vreme da se svakog dana budite upravo tada. Podignite roletne, sklonite zavese, a ako je napolju mrak, pogotovu tokom zime, upalite prijatno svetlo.

Istuširajte se

Ništa ne prija kao osvežavajući tuš – voda nas regeneriše, okrepljuje, a ako se okupate prohladnom vodom, začas ćete se razbuditi.

Uživajte u jutarnjim ritualima

Kako bi vam buđenje bilo manje naporno, isplanirajte aktivnosti koje volite- uživanje u kafi u miru i tišini, listanje omiljenog magazina, pisanje dnevnika, doručak… Odaberite nešto zbog čega ćete lakše ustati jer vam donosi zadovoljstvo. Kofein inače podstiče središnji nervni sistem. Povećava intelektualnu oštrinu, razbuđuje, otklanja umor…

Pokrenite se

Radite vežbe razgibavanja, prošetajte po kraju ili trčite… sve to vam može pomoći da razbudite svoj nervni sistem. Osim što ćete se razbuditi, bićete i raspoloženi jer fizička aktivnost aktivira hormone sreće.

Tagovi:
Pročitajte još: