Lekar zaražen KORONA VIRUSOM izveštava o svom stanju: Počelo je bolovima u mišićima i temperaturom od 37,4 a četvrtog dana postalo je ozbiljno

Lekar zaražen korona virusom na Tviteru svakodnevno izveštava o svojim simptomima, i evo kako izgleda borba sa ovim virusom.

Prvi dan po dijagnostikovanju virusa COVID-19 simptomi koje je iskusio su, kaže, sledeći: Grlobolja, jaka glavobolja i suv kašalj ali bez otežanog disanja. Urađen mu je snimak pluća koji nije pokazao nikakve anomalije, a specijalista hitne medicine, Jel Tung Čen iz bolnice La Paz u Madridu objavio je svoju dijagnozu na Tviteru.

Od zvanične dijagnoze, on svakodnevno na Tviteru izveštava pratioce o svom stanju, a juče mu se pridružio i kolega, Gonzalo Garsija Kasasola, direktor Klinike i hitne službe bolnice Infanta Cristina u Madridu. Oba zaražena lekara su u samoizolaciji, a kako su članovi radne grupe za korišćenje ultrazvuka, imaju prenosne uređaje, dok Garsija Kasasola ima i pulsni oksimetar, uređaj za merenje kiseonika, a svoje simptome i rezultate dele sa kolegama kako bi imali više podataka. Jel svoja iskustva deli i sa pratiocima na Tviteru, prenosi CNN.

Ovaj lekar veruje da se zarazio na poslu a kaže da je bolest nastupila naglo. Dan ranije, kaže, nije se osećao loše, samo čudno.

– Počelo je sa bolovima u mišićima, kašljem i blagom temperaturom od 37,4 stepeni, koja je već narednog dana pala. Glavobolja, veoma blaga, pojavila se kasnije. Nos mi je bio zapušen. Kasnije se vratila jaka glavobolja, poput migrene, a jedino mi je pomagalo da legnem – kaže ovaj lekar.

Drugog dana bolesti, kaže, grlobolja je skoro sasvim prestala, kao i kašalj i glavobolja. Disao je bez problema, ali je na svom ultrazvuku video “male bilateralne pluralne linije i bazične b-linije”. Kako je objasnio laicima na Tviteru, u pitanju je upala pluća. Međutim, pregled stetoskopom nije pokazao anomalije.

Lekar kaže da od terapije uzima ibuprofen i paracetamol. Pored toga, hrani se voćem i povrćem i vežba.

Trećeg dana, kaže, prestale su glavobolja i grlobolja, a stigle probavne smetnje i proliv. Kašalj se povukao.

Četvrtog dana se kašalj pogoršao a stigao ga je i jak umor. Tada je počeo da uzima hidroksiklorokin, koji se nekada koristio za lečenje malarije, a danas za reumatoidni artritis, lupus i druge autoimune bolesti.

– Nadamo se da će lekari nešto naučiti od naših informacija, ali želimo i da javnost iz prve ruke vidi o kakvoj se bolesti radi – zaključuju ova dva lekara iz Španije.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom:

064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije”Dr. Milan Jovanović Batut”:

011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugimaT.G.

Preuzeto: blic.žena