Lekovita svojstva paprike

Paprika se koristi kao povrće, začin i lek. Koristi se sveža, konzervirana (turšija), suva ili suva mlevena (ili „tucana“). Na prostoru Balkana je najpoznatija i najznačajnija vrsta Capsicum annuum, koja je u Evropu stigla preko Španije u 16. veku.
Crvena, žuta, narandžasta, ljubičasta, braon ili zelena, slatka ili ljuta, paprika je oduvek važila za izuzetno zdravu namirnicu jer je bogata vitaminima i mineralima koji su neophodni ljudskom organizmu.

Paprika bilo koje vrste sadrži pravo bogatstvo vitamina. Pored velikih količina vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, ističu se B1 i B2. Zbog vitamina E se ovo povrće koristi u prevenciji raka.

Kao izuzetno zdrava namirnica takođe se ističe zbog beta karotena, kalijuma, cinka, fosfora, selena, saharoze, glukoze i folne kiseline.

Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je oko 89%, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

Paprike se vec dugo vremena upotrebljavaju u kuhinjama sirom sveta. Tesko bi bilo nabrojati vrste jela a kamoli recepte u kojima se pominje paprika. Zbog jarkih i raznovrsnih boja rado ih koriste i za dekoraciju hrane. Svima je dobro poznat veoma aromatican miris i ukus ovog povrca koji ce svakom jelu, cak upotrebljen u malim kolicinama, dati predivnu aromu.

Prirodni sastojci kojima paprika obiluje, pomažu u smanjivanju anksioznosti, posebno one vezane uz PMS. Štite organizam od posledica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost. Vitamin B6 učestvuje u proizvodnji “hormona sna”, melatonina, ali i serotonina, “hormona sreće”, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu.

 

Piše: Vanja