Limun i TLC dijeta

Svedoci smo da u savremenom svetu postoji mnogo saveta za brzo i lako skidanje suvišnih kilograma. Trenutno dve najaktuelnije dijete o kojim nas svakodnevno „bombarduju“ su limun dijeta i TLC dijeta.

Kada govorimo o limun dijeti tada govorimo o prirodnom načinu mršavljenja. Naročito ako svakog jutra popijete toplu limunadu poboljšaćete rad digestivnog aparat i čistićete organizam. Ova dijeta je veoma pogodna za period nakon praznika. Limun je bogat limunskom kiselinom i u kombinaciji sa drugim kiselinama ili enzimima pospešuje varenje i umanjuje nivo šećera u krvi. Limunova kora sadrži i pektin supstancu koja pomaže tokom mršavljenja. Takođe je bogat i vitaminom C. Neka istraživanja su pokazala da ljudi koji se redovno hrane voćem i povrćem koje je bogato vitaminom C brže i lakše mršave, i bolje im radi digestivni trakt.

Ako želite da probate limun dijetu, dan morate započeti sa toplom limunadom, ali i tokom dana morate piti mnogo vode, kako biste izbacili toksine. Gazirane sokove, kafu i čaj treba svesti na minimum. Trebalo bi da jedete manje i češće. Savetuje se smanjena konzumacija proizvoda koji sadrže rafinisan šećer. Kada govorimo o mastima, ne treba eliminisati sve masti iz ishrane već samo zasićene masti (masti životinjskog porekla). Nezasićene masti su preporučljive. Mahunarke i žitarice svakako treba da budu deo zdrave ishrane.

TLC dijeta (Therapeutic Lifestyle Changes) predstavlja nešto više od obične dijete. Ona prvenstveno podrazumeva smanjenje lošeg holesterola, a naročito je pogodna za dijabetičare. Osobe koje pate od dijabetesa imaju veće šanse za kardiovaskularne bolesti.

  • Ukupan unos masti treba da iznosi 25% – 35% (ili manje) ukupnog dnevnog kalorijskog unosa.
  • Zasićenih masti bi trebalo da bude manje od 7% ukupnog  dnevnog kalorijskog unosa.
  • Polinezasićene masti bi trebalo konzumirati u količini do 10% dnevnog kalorijskog unosa.
  • Mononezasićene masti (suvo voće, biljna ulja,…) treba konzumirati u količinama koje iznose do 20% dnevnog kalorijskog unosa.
  • Ugljeni hidrati treba da sačinjavaju 50% – 60% dnevnog kalorijskog unosa.
  • Dnevna količina vlakana iznosi 20-30 grama, a namirnice najbogatije vlaknima su: ječam, ovas, bokvica, pasulj,…
  • Količina proteina treba da bude ekvivalentna količini od 15% – 20% kalorija koje unosimo svakodnevno.
  • Količina holesterola ne bi  trebalo da nadmaši 200 miligrama dnevno.

Uz obe ove dijete je jako važno kombinovati I fizičke aktivnosti(po 30 minuta, 5 ili 6 dana nedeljno), pravilnu ishranu.

Piše: Mirjana Đerić