Limunada sa lavandom

Pisali već smo o dobrobitima jutarnje limunade. A ako u limunadu dodate i lavandu, dobićete napitak koji ima i smirujuće dejstvo, pomaže protiv nesanice i ublažava glavobolje i neke druge bolove.

U poslednje vreme, proučavana su antiinflamatorna i lekovita svojstva lavande. Evo šta su otkrili istraživači.
Ublažava anksioznost. Istraživanja ukazuju da lavanda ublažava anksioznost i doprinosi smirenosti. U kombinaciji sa limunom, koji je bogat manezijumom, doprinosi smanjenju opterećenja srca i opuštanju mišiće.
Ublažava bolove. Mešavina limuna i lavande može da ublaži glavobolje, bolove u zglobovima, kao i neke stomačne probleme. Takođe, utvrđeno je da esencijalno ulje lavande može da smanji bol u mišićima i upalu mišića.
Jača imunitet. Limun je bogat vitaminom C, koji je potreban posebno zimi za dobro funkcionisanje imuniteta. Pored toga, lavanda ima antiseptična i antifungalna svojstva, što smanjuje rizik od oboljenja izazvanih infekcijama.
Ublažava nesanicu. Jedno istraživanje u kojem su učestvovale studentkinje utvrdilo je da lavanda blagotvorno deluje u slučajevima nesanice i depresije.
Blagotvorno deluje protiv prehlade i gripa. Limun se i inače preporučuje u ovim slučajevima, a u kombinaciji sa antiseptičkim dejstvom lavande, taj efekat je još izraženiji.

Limunada sa lavandom

Potrebno je: sok od 4 limuna, ½ kapi esencijalnog ulja lavande, 7 šolja tople vode, 3-4 kašike kvalitetnog meda.
Priprema: naspite vodu i limun u bokal, pa dodajte esendijalno ulje lavande. Potom dodajte med i sve dobro promešajte. Uživajte u limunadi sa lavandom!

Preuzeto: Zdravahrana.com