Lome se koplja u SAD: Kada bismo mogli da saznamo ko je pobednik izbora za predsednika Amerike?

Da li ćemo morati da čekamo još nekoliko dana ili možda nedelja?

Ono što trenutno muči ceo svet, a najviše Amerikance, jeste ko će biti novi predsednik SAD. Do sada su svi mislili da će imati bar neki nagoveštaj rezultata američkih izbora, ali još uvek ne znamo ko će biti novi predsednik. Do sada nije izbrojan dovoljan broj glasova kako bi Donald Tramp ili Džo Bajden osigurali pobedu.

U suštini, možda ćemo morati da sačekamo još nekoliko dana da bismo to otkrili, jer je potrebno još vremena kako bi se izbrojao veliki broj glasačkih listića pristiglih poštom tokom ovih izbor u vreme pandemije.

Očekuju se da nekoliko ključnih država, uključujući Arizonu, Džordžiju i Mičigen, završe brojanje glasova u nekom trenutku u četvrtak.

Uz podatke iz ovih kritičnih država – plus ostale koje su objavile rezultate kasno u utorak – trebali bismo da imamo jasniju sliku o verovatnom ishodu, prenosi BBC.

Međutim, to nije sve. Ukoliko postoje neki p ravni izazovi, a Tramp je već najavio podnošenje žalbi, možda će proći i nedelje pre nego što bi jedan od kandidata mogao da proglasi pobedu.

Sve zavisi od ovih država

Kako smo već pisali, kandidat treba da osvoji 270 elektorskih glasova od ukupno 538. Kao i obično, sve zavisi od nekoliko država takozvanog “bojnog polja”.

Prema procenama, Bajden je osvojio Mičigen. Takođe ima veoma usku prednost u Arizoni i Nevadi, a prema procenama CNN, CBS, Fox i AP, odneo je pobedu i u Viskonsinu.

Ako bude uspeo da izdrži u svim ovim državama dok se broje konačni glasovi, njihova zajednička 43 elektorska glasa dovešće ga do tačno 270. Dodatne pobede u Pensilvaniji ili Džordžiji dale bi im prednost i ostavile prostora za greške.

Za Trampa put do drugog mandata najverovatnije vodi preko Pensilvanije, koja nosi 20 elektorskih glasova. Ukoliko tamo pobedi, zajedno sa pobedama u najmanje tri druge preostale države – najverovatnije u Džordžiji, Severnoj Karolini, Nevadi ili Arizoni – to bi moglo da ga vrati u Belu kuću.

Međutim, kako ima još puno glasova da se prebroji, sve ovo bi moglo da se promeni.

(Telegraf.rs)