Luka Jovović prvi doplivao do časnog krsta na bazenu u Odžacima

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležen je i u Odžacima plivanjem za časni krst.

Rekordan broj učesnika, blizu 70 među kojima i dve devojke, prijavio se ove godine za manifestaciju koju je na gradskom bazenu organizovalo Udruženje “Plavi delfin”.

U Bogojavljenskom plivanju učestvovali su plivači iz cele opštine Odžaci, ali i Vrbasa, Kule, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Bača, Stapara, Doroslova i drugih mesta. Mogli su učestvovati samo oni koji su dobrog zdravlja i jaki u veri, što su i pokazali ulaskom u bazen.

Časni krst je pripao jedanaestogodišnjem Luki Jovoviću iz Ratkova, koji se kao najmlađi učesnik odvažio da zajedno sa ostalim plivačima i plivačicama skoči u hladnu vodu.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a crkve koje poštuju julijanski kalendar obeležavaju ga 19. januara.

Učesnici manifestacije “Plivanje za časni krst – Odžaci 2019″ prisustvovali su liturgiji u Hramu spaljivanja moštiju Svetog Save, čime je počela proslava praznika u Odžacima.

Pre početka plivanja za časni krst, učesnicima i mnogobrojnim okupljenim gledaocima obratila se predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković, a manifestaciju je svojim prelepim pevanjem uveličao hor “Srbski pravoslavni pojci”.

Zahvaljujući udruženju “Plavi delfin” i glavnom organizatoru Marku Ignjatoviću u Odžacima živi tradicija plivanja za časni bogojavljenski krst.

– Treću godinu za redom pliva se za časni krst ovde na bazenu u Odžacima, a trebalo nam je dobrih par dana kako bismo sklonili led i mogli da održimo manifestaciju. Svake godine imamo sve veći broj učesnika, a svi prijavljeni su prošli lekarski pregled. Bilo je jako lepo u crkvi, a verujem i ovde na bazenu u čemu su nam pomogli opština Odžaci kao pokrovitelj i sponzori, kojima ovom prilikom želim da se zahvalim – istakao je Ignjatović.

Bogojavljenje je crkveni praznik koji se proslavlja u znak sećanja na dan kada je, prema predanju, Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa, a tada se javio Bog u vidu goluba sa porukom: “Ovo je Sin moj i njega poslušajte”.

Na današnji dan u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Izvor: RadioOdžaci