Mađarska zajednica iz Bogojeva proslavlja svoj praznik

U Bogojevu je juče misom i procesijom obeležen dan Svetog Ladislava (Lasla), kome je posvećena rimokatolička crkva u tom selu, čime su počeli kirbajski dani koji će trajati do nedelje.

Misu je služio Janoš Strikovič, penzionisani rimokatolički arhiđakon koji je govorio o životu i dešavanjima Svetog Ladislava, a prikazane su i narodne nošnje.

Na proslavu dana zaštitnika crkve koji je praznik za mađarsku zajednicu iz Bogojeva, došao je i veliki broj vernika iz okolnih mesta, kao i Mađarske.

Mesna zajednica Bogojevo u saradnji sa udruženjima iz sela za vikend, 30. juna i 1. jula, organizuje prigodan program povodom kirbajskih dana. U šatoru koji će biti postavljen kod dečijeg igrališta u subotu i nedelju od 16 sati odvijaće se zabavni program uz muziku za Bogojevčane i sve njihove goste.

MKUD “Aranj Janoš” će zajedno sa svojim gostima u subotu prirediti kulturno-umetnički program. Folkloraši će od 16 sati učestvovati u defileu od Vatrogasnog doma do Doma kulture gde će biti održan program u kome će se, pored domaćina, predstaviti folklorna grupa OŠ “Miroslav Antić” iz Odžaka, kao i gosti iz Kupusine i Hrastina u Republici Hrvatskoj.

U nedelju će u crkvi biti služena misa u 10 sati, a istog dana je tradicionalni kirbajski vašar u selu.

Izvor: Radio Odžaci