Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Makron: Nemačka i SAD glavni protivnici ulaska Ukrajine u NATO

nato

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su Nemačka i SAD dve glavne zemlje koje se protive ulasku Ukrajine u NATO.

„Postoji snažno protivljenje SAD i Nemačke u vezi sa ciljem Ukrajine da uđe u NATO. Na kraju će to biti odluka saveznika da pozovu Ukrajinu u NATO“, rekao je francuski predsednik uoči samita NATO-a u Vašingtonu.

Makron je ocenio da Ukrajina treba da „očekuje novu frustraciju“ kao nakon prethodnog samita u Vilnjusu u julu 2023. godine, prenosi Kijev independent.

„Ukrajinci su se prilično iznervirali kada su zaključili da su vrata (NATO-a) otvorena, ali ne toliko. I mislim da je scenario za samit u Vašingtonu isti“, rekao je Makron.

Si-En-En je preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da će put Ukrajine ka pridruživanju NATO-u biti definisan kao „nepovratan“ u nacrtu teksta zajedničkog saopštenja Alijanse na samitu.

Istovremeno, američki predsednik Džozef Bajden je u junu rekao da mir u Ukrajini znači da se osigura da Rusija više nikada neće okupirati njenu teritoriju, ali je dodao da „to ne znači ulazak Ukrajine u NATO“.

Telegraf je u maju objavio, takođe pozivajući se na neimenovane izvore, da je Nemačka možda čak i skeptičnija u pogledu izgleda Ukrajine za NATO nego SAD.

Tagovi:
Pročitajte još: