Maksimalna podrška inicijativi za pomoć bračnim parovima kroz kupovinu seoskih kuća

Jedan od većih problema s kojim se suočava Srbija proteklih decenija jeste odlazak mladih iz seoskih sredina. Radi poboljšanja situacije, Pokrajinska vlada je pre četri godine osnovala Zavod za ravnopravnost polova, uz čiju je pomoć do sada otkupljeno 213 kuća za mlade bračne parove, a na svaki konkurs javi se petostruko više kandidata.
Sve do pre mesec dana četvoročlana porodica Ril živela je u Somboru. S obzirom na to da je Oliver ostao bez posla, a da su krajem prošle godine uz pomoć opštine Sombor i Vlade Srbije na konkursu dobili kuću u Čonoplji, selu petnaestak kilometara udaljenom od Sombora, odlučili su da se tu presele.
“Što se tiče odluke da dođemo na selo, to je prvenstveno kako bismo napravili održivo porodično domaćinstvo i da bi naša deca zdravije živela”, rekla je Marija  Ril.
Za razliku od porodice Ril, kuću u rodnom selu Staparu, dobio je bračni par Božin koji, takođe, imaju planove za budućnost u seoskoj sredini.
“Planiramo u skorijoj budućnosti da se bavimo proizvodnjom organskog povrća, a to podrazumeva podizanje plastenika, da uzimamo zemlju u zakup”, objašnjava Ivana Božin.
Opština Sombor i ove godine planira da otkupi šest kuća za mlade bračne parove, a formirali su i centar za unapređenje agrobiznisa, da bismo olakšali budućim poljoprivrednicima u novim poslovima.
Prema rečima gradonačelnice Sombora, Dušanke Golubović, na teritoriji grada Sombora, koji ima oko stotinu hiljada hektara obradivih poljoprivrednih površina, cilj je maksimalno pomoći i olakšati mladim bračnim parovima da ovu mogućnost iskoriste.
“Pomažemo kako da to na najbolji i najadekvatniji način iskoriste u smislu kako da naprave jedan finansijski biznis plan”, ističe gradonačelnica.
Na tek završenom konkursu pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, za ovu godinu opet se javilo daleko više porodica, pa se nadaju da će kao i prošle godine posle rebalalansa budžeta sredinom juna biti još jedan sličan konkurs.
Direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, Dijana Milović, kaže da je planirano 30 miliona dinara, što znači da će 30 bračnih parova dobiti ponovo svoj krov nad glavom.
“Interes je, naravno, uvek veliki, ovoga puta prijavilo se 183 para na konkurs, a 30 dobija.”
U seoskim sredinama, na području opštine Sombor, ima na stotine napuštenih seoskih domaćinstava. Ovde se solidna kuća može kupiti za manje od deset hiljada evra, zato je inicijativa o otkupu seoskih domaćinstava u ovim mestima naišla na punu podršku.
https://www.facebook.com/infoportal025/videos/613123395868812/