fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Malala Jusufzai – Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, borkinja za ženska prava, pisanjem ratovala protiv Talibana

Malala

Rođena je 12. jula 1997. godine u Pakistanu, a odrastala je u dolini Svat, poznatoj po prostoru na kome su Talibani, po zauzimanju teritorije, zabranili obrazovanje devojčicama. Malala je odgajana u, uprkos situaciji, autentično kosmopolitskom duhu, pa je tako već sa desetak godina pokazala visprenost uma i smisao za razumevanje sveta oko sebe.

Tako je, analizirajući talibansko preuzimanje teritorije na kojoj je odrastala, pod pseudonimom „Bi Bi Si“, tokom 2009. godine, počela da piše blog o tekućim dešavanjima. U blogu je iznosila svoje, za te godine začuđujuće zrele, stavove po pitanju prevlasti Talibana, te o potencijalnim opasnostima po ženska prava u slučaju njihove pobede. Kako se njen glas čuo daleko, tako je brže-bolje „Njujork tajms“ došao do Malale i o njoj je snimljen dokumentarni film, koji je ekspresno postao planetarno gledan. Malala je postala poznata ličnost, a tu činjenicu iskoristila je da dalje propagira svoje stavove kojim je stajala u zaštitu devojčica i žena iz svoje zemlje. Tada je nominovana za Međunarodnu dečiju nagradu za mir, koju je dobila 4 godine kasnije.

Brzo po sticanju svetske slave našla se na meti Talibana. Tokom 2012. godine, napadnuta je u školskom autobusu prilikom povratka iz škole. Malala je postala žrtva talibanske zavere i na nju je ispucano nekoliko hitaca, koji su je ranili gotovo smrtno. Nakon ukazane neophodne medicinske pomoći, pakistanska devojčica prebačena je u Veliku Britaniju na dalje lečenje. Islamski verski lideri osudili su atentat na Malalu Jusufzai, a Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad. Najavili su da se neće zaustaviti i da su njen otac i ona do daljnjeg izloženi opasnosti. Pokušaj atentata odjeknuo je širom svetske javnosti, a osude ovog incidenta dolazile su sa svih strana. Među prvima se oglasio predsednik Pakistana, Asif Ali Zardari, koji je naveo da je ovaj napad ustvari „napad na civilizaciju“. Desetorica Talibana, odgovornih za organizovanje atentata, osuđeni su na kaznu doživotnog zatvora.

Malala je, nakon oporavka, nastavila svoju misiju. Časopis „Dojče vele“ proglasio ju je 2013. godine najpoznatijom tinejdžerkom na svetu, a Specijalni izaslanik UN-a za globalno obrazovanje, Gordon Braun, inicirao je peticiju pod parolom „Ja sam Malala“, koja je za cilj imala da svu decu, do kraja 2015. godine, a koja spletom okolnosti nisu u sistemu obrazovanja, vrati u školske klupe. Ova peticija iznedrila je stavku o kojoj je Malala praktično maštala – Pakistan je ratifikovao prvu Povelju o pravu na obrazovanje.

Barak i Mišel Obama u Ovalnom kabinetu su dočekali 2013. šesnaestogodišnju Jusufzai sa najvećim počastima, čime se svrstala u red retkih koji su imali tu čast da gostuju u kabinetu američkog predsednika, a da su bez neke javne, visoke funkcije u domaćem ili međunarodnom poretku.

Malala se našla i na naslovnici časopisa „Tajm“, iste godine, kao jedna od stotinu najuticajnijih ljudi na celom svetu.

Tokom 2013. godine, ova Pakistanka je prvi put nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Iako je bila favorit, nagrada joj te godine nije pripala, ali se svrstala u najmlađeg kandidata za Nobela ikada, a ujedno je bila i prva devojčica ikada nominovana za istu.

Njen govor o pravu na obrazovanje, koji je održala u sedištu UN-a, prvi je govor takve vrste, odnosno prvi je govor u kome se prisutnima obratila maloletna osoba. Malala je pokrenula lavinu. Nagrade i priznanja su se nizali – nagrada Saharov, počasno državljanstvo Kanade i naposletku – Nobelova nagrada za borbu protiv suzbijanja prava dece i mladih na obrazovanje.

Postala je najmlađa dobitnica ove svetski priznate nagrade u istoriji dodeljivanja.

Njen život je od tada nadalje postao sve ono za šta se borila. Završila je najbolje škole u Birmingemu, a 2017. upisala je prestižni „Oksford“, na kome simultano studira, po prirodi stvari, filozofiju, politiku i ekonomiju. Na koledžu je odbacila muslimansku tradicionalnu odeću koju je nosila, a prihvatila je zapadni model oblačenja, što je izložilo kritikama dela muslimanskog javnog mnjenja. Ipak, Malala nije posustala niti napustila svoje ideale. Borba za obrazovanje, slobodnu misao, ženska prava na izbor ostali su njena glavna preokupacija.

Nije samo Malala čuvena u svojoj porodici Jusufzai. Otac Ziaudin Jusufzai, pakistanski je diplomata, koji radi pri UN kao specijalni savetnik i aktivno doprinosi širenju Malalinih ideja o globalnom obrazovanju. Od jedne male pakistanske porodice, čini se, sasvim dovoljan doprinos čovečanstvu.

Tagovi:
Pročitajte još: