Mali rituali za brži rast kose

Duga i negovana kosa je san mnogih žena. Ukoliko imate utisak da vam kosa slabo raste imamo nekoliko sjajnih saveta za vas, koji će omogućiti brži rast kose. Pre svega važno je da znate: čuda ne postoje! Kosa ne može preko noći postati duga kojom god metodom da se služite, osim ukoliko je ne nadogradite. Međutim postoje rituali koje možete primenjivati i tako podstaći kosu da raste malo brže nego inače.

1. Masaža skalpa

Masirati skalp tokom pranja kose je vrlo važno, međutim, ukoliko želite da vam kosa brže raste radite to svakog dana, na suvoj kosi. Na taj način proradiće cirkulacija i nutrijenti će lakše dospeti do folikula dlake. Ukoliko vam je teško da to sami učinite, zamolite voljenu osobu. 5 minuta masaže dnevno može imati vrlo pozitivan efekat.

2. Redovno šišanje

Možda ste mislile da je mit da šišanje krajeva ima veze sa rastom kose, međutim, ima. Ukoliko su vam krajevi umršeni, ispucali i oštećeni kosi koja je izrasla takvi krajevi će stati na put. Naravno, ukoliko puštate kosu nema potrebe da je šišate jednom mesečno. S druge strane, nemojte dozvoliti da prođe više od tri meseca da niste posetili frizera da osveži krajeve. Mesecima puštati kosu koja nije zdrava nema nikakvog smisla i izgleda prilično ružno.

3. Vitamini

Biotin, B12, B3, A, E, C i D su vitamini koji pomažu da kosa bolje raste.

Omega 3-6-9 fish oil yellow softgels on wooden black board into airtight glass jar

U apotekama možete pronaći kompleks vitamina koji imaju uticaj na rast. Prirodne izbore ovih vitamina možete pronaći u mleku, jajima, mesu, rubi, mahunarkama, bademima, šargarepama, paradajzu, brokoliju, bundevama, kajsijama i breskvama. Poenta je da ukoliko se hranite zdravo ne morate mnogo brinuti da li će se to odraziti na vaš spoljašnji izled, pa i kosu.

4. Nega

Važno je temeljno oprati skalp i koristiti hranljive balzame za kosu. Međutim, nije dobro prečesto prati kosu i spirati prirodna ulja s glave. Umesto da perete kosu svaki drugi dan, upotrebite šampon za suvo pranje. Takođe, nikako nemojte koristiti presu i figaro za kosu česće od jednom u dve nedelje. Ukoliko ih koristite češće od toga i svaki put kada ih koristite prethodno naprskajte kosu zaštitom od toplote. Čak ni prečesto češljanje nije poželjno. Ne zaboravite da se nije dobro češljati od korena ka krajevima nego obrnuto. Koristite češljeve koji vas neće čupati i sredstva koja obezbeđuju lakše raščešljavanje kako ne biste lomili dlaku.

5. Voda

Temperatura vode kojo perete kosu veoma je važna. Verujemo da vam najviše prija vruća voda, međutim, ona može oštetiti vlasi. Radije birajte mlaku vodu, a bilo bi dobro i da stisnete zube na par sekundi pri završnom ispiranju i pustite hladnu vodu. Kosa će na raj način biti jača i otpornija.

Preuzeto: Mogujatosama.rs