MALI: Srbija ima suficit u razmeni sa Slovenijom, saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja

Slovenija je, sa 1,1 mlrd EUR, među deset najvećih investitora u Srbiji, a ekonomska i politička saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja, izjavio je u četvrtak (19. septembar) ministar finansija Siniša Mali, na radnom sastanku sa članovima Slovenačkog poslovnog kluba (SPK) u Srbiji, održanom u Beogradu.
Ulaganja danas idu u oba smera – srpske kompanije investiraju u Sloveniji u više oblasti. Istovremeno, u Srbiji oko 25.000 građana radi u slovenačkim kompanijama. Razmena dve zemlje stalno raste, a, kako kaže ministar Mali, “sada idemo ka dve milijarde godišnje”. Dogodila se i jedna značajna novina:

– Prošle godine smo imali spoljnotrgovinski suficit sa Slovenijom, što se ranije nije dešavalo – rekao je Mali.
Ministar je rekao da bi rast BDP-a Srbija u 2019. godini mogao da iznosi oko 3,5%. S obzirom na velike infrastrukturne radove koji predstoje, očekuje se dalji rast, a Srbija, kako je dodao, želi da u budućnosti ostvari stope uvećanja BDP-a od šest, sedam odsto godišnje.

Siniša Mali je odgovarao i na pitanja člnova SPK, a od predstavnika dve kompanije uzeo je kontakte i obećao da će iduće nedelje sa njima razgovarati o konkretnim problemima koje su pomenuli, u vezi sa poreskim zakonodavstvom i naplatom ekoloških taksi.

Ambasador Slovenije Iztok Jarc i predsednica SPK Danijela Fišakov
Ambasador Slovenije u Beogradu Iztok Jarc zahvalio je Vladi Srbije na nastojanju da se unapredi saradnja dve zemlje. On je vladi čestitao na finansijskoj stabilnosti i na tome što je Srbija proglašena najatraktivnijom zemljom za strane investicije.
– Mislim da obe vlade rade na tome da se okvir saradnje proširuje, a za to je bitna je stabilnost makroekonomije – rekao je Jarc.