Malina u ishrani dece

Malina, poznata i po svom popularnom nazivu crveno zlato, ona je višegodišnja je listopadna biljka, žbunastog ili polužbunastog rasta, sa višegodišnjim korenom i sa jednogodišnjim i dugim dvogodišnjim izdancima koja pripada familiji ruže (Rosaceae), rodu Rubus i ima više podroda. Malina se prostire u Aziji, Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, južnom delu Afrike i Australiji. Najviše vrsta maline potiču iz Azije, a najmanje iz Evrope.

Plodovi maline su slatkokiseli, vrlo ukusni, aromatični i lako svarljivi, tako da deci najviše prijaju. Ona je desertno voće, a plod se može koristiti u svežem ili smrznutom stanju, kao i za preradu: sok, sirup, vino, prirodni liker, kompot, slatko, džem, marmeladu, sladoled. Malina je deci omiljeni desert u svakoj kombinaciji.

List se praktično koristi samo u narodnoj medicini za ispiranje usne duplje kod upale njene sluzokože, kod upale ždrela i kod proliva kod dece. Takođe ulazi u sastav mešavina za prolećno čišćenje krvi. 

U mnogim zemljama se plod koristi u naučnoj medicini kao sredstvo za izbacivanje tečnosti, kod proliva i ekcema. Ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Zato je veoma bitno da deca konzumiraju ovu voćku, ali ne samo dok traje sezona, nego tokom cele godine.

Ukoliko imate problema sa svojim detetom, da ne želi da jede malinu (u ovom slučaju), najbolje rešenje je da kombinirate malinu sa drugim voćem, u raznim smutijima ili sokovima, kao i kolačima i tortama.

smoothie-od-maline_v

Recept za zdrav smuti sa malinom:

  • 3 šolje malina;
  • 2 dl jogurta;
  • 1 banana;
  • 1 kašika  čia semenki;
  • 3 kašike ovsenih pahuljica;

Sve sastojke stavite u blender, zatim izmiksajte i poslužite. Prijatno!

Piše: Vanja