Markeri za tekstil

Boje za tekstil su sjajni proizvodi za sve kreativce koji uživaju u tome da stvaraju na podlogama koje nisu uobičajene i da svoja dela “izlažu” na malo drugačiji način. Takođe, super rešenje za one koji vole na sebi da ponesu unikat, a teško im pada kada treba izdvojiti veću sumu novca za takav komad garderobe, kao i za vas koje strašno nervira kada u gradu sretnete osobu koja ima baš istu majicu kao vi, ili pak za one koji imaju ideju da nekome poklone torbu, kecelju ili jastuk sa posebnim tekstom kakav se ne može kupiti.

Slikanje na tekstilu nije komplikovan i zahtevan poduhvat kako se možda isprva čini, a ako koristite markere i flomastere biće još manje zahtevno. Za razliku od rada sa bojama koje se kupuju u teglicama i nanose četkama ili sunđerima za slikanje, sa markerima nećete imati uprljanog pribora i nećete imati mogućnost da napravite haos u svom radnom prostoru, te je odmah sve jednostavnije. Istina jeste da njima ne možete da postignete sve efekte koje možete sa bojama iz teglica ili bojama u spreju, ali uz par trikova i markeri mogu dati fantastične rezultate. Pišemo vam koji su to trikovi i o čemu treba povesti računa u radu sa markerima za tekstil.

Priprema tekstila:

Spremite tkaninu koju ste planirali da ukrasite tako što ćete je pre svega oprati bez omekšivača i ispeglati ako je potrebno i moguće. Između slojeva tkanine umetnite parče kartona kako se ono što budete crtali ne bi preslikavalo i na slojeve ispod, a špenadlama ili štipaljkama pričvrstite tkaninu i karton da bi sve ostalo na mestu tokom rada. Birajte prirodne materijale sa što manje elastina (do 20%), na njima ćete najlakše da radite i boja će sigurno lepo prijanjati te se kasnije neće ispirati i ljuštiti ni pri mašinskom pranju na većim temperaturama. Kod materijala sa većim procentom elastina i sintetike postoji rizik da se prilikom iscrtavanja linija materijal povlači za markerom i zapinje, ali ako ste ipak odlučili da radite na takvom materijalu rešenje će biti da liniju formirate iz kratkih crtica i tačkica sa dosta strpljenja.

Da biste olakšali sebi rad i smanjili mogućnost da napravite grešku poslužite se skicama. Iscrtajte najbitnije linije na komadu papira pa ga umetnite ispod tkanine kako bi se linije providele te ih precrtajte grafitnom olovkom koja će se već sa prvim pranjem skinuti. Kod tamnih i debljih tkanina ovo neće biti izvodljivo pa se tu oslonite na preciznost svoje ruke ili se poslužite rezanjem i precrtavanjem šablona.

Markeri za tekstil

Koristite merkere i flomastere specijalno napravljene za rad na tekstilu. Možda ste načuli da i klasični akrilni flomasteri mogu da se koriste u ovu svrhu, ali vam to ne bismo preporučili sem za privremene natpise ili za tkanine koje neće biti često prane. Pratite uputstva sa pakovanja jer se mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača, ali ono što je uobičajeno je da ćete pre svake upotrebe marker dobro protresti i nekoliko puta pritisnuti vrh o podlogu kako bi boja iz markera krenula. A kada završite sa crtanjem  izvadite vrh i isperite pod mlazom vode pa ga lagano vratite kada se osuši. Kod flomastera uglavnom nema ove procedure.

Fiksiranje crteža peglom

Ono što je obavezno kod skoro svih boja, markera i flomastera za tekstil jeste toplotno fiksiranje. Pošto se crtež osušio prepeglajte ga preko papira za pečenje ili okrenite tkaninu i prepeglajte sa naličja. Temperaturu  prilagodite materijalu, a paru obavezno isključite kako voda ne bi rastvorila još svežu boju. U nekim slučajevima nije zgodno koristiti peglu (crtanje na obući, na primer) pa crtež fiksirajte fenom za kosu koji minut duže.

Akvarel efekat sa markerima za tekstil

Kako smo već pomenuli, postoji par trikova  kojima se možete poslužiti da bi vaš crtež na tekstilu izgledao bogato iako koristite samo markere ili flomastere za tekstil. Jedan od njih je voda i akvarel efekat – nakvasite vodom deo gde želite da se boja razliva pa preko crtajte markerima – boja će se razlivati samo tu gde je vlažno, a ako nanesete nekoliko boja one će se stapati i praviti nove nijanse. Možete i prvo nacrtati ono što želite pa dok je boja još sveža mokrom četkicom crtež razmazivati ili ga kvasiti prskalicom. I to sve možete raditi u nekoliko slojeva, sa sušenjem tkanine pre nanošenja svakog narednog.

Pečate takođe možete koristiti u kombinaciji sa markerima, a šabloni će dobro doći ako su vam potrebna preciznija iscrtavanja poput slova. Sa masnim papirom ili folijom se možete poslužiti tako što ćete na njemu iscrtati ono što želite pa preslikati na tkaninu (samo vodite računa ako ispisujete slova na ovaj način jer će crtež biti obrnut, kao u ogledalu). Poigrajte se prvo sa starim komadima tekstila, a kada upoznate ove fantastične markere i otkrijete sve njihove mogućnosti pređite na ozbiljnije projekte koje ćete sa ponosom poklanjati ili šetati kroz grad dok vas svi budu zapitkivali gde ste to kupili.

Izvor: Beladuga