Maštovita igra=pametna deca

Ako se brinete da li će vaš predškolac ove godine dovoljno naučiti da bi bio spreman za školu treba da znate da vam nisu potrebne nikakve vežbanke iz matematike već samo određene igre. Naime, slobodna i maštovita igra ključna je za normalan socijalni, emotivni i kognitivni razvoj. Ona decu čini pametnijom, prilagođenijom i oslobađa ih napetosti.

Da li pomažete ili odmažete detetu u igranju? Sigurno se i vaše dete rado igra sa zmajevima ili pije sokić i ide u goste princezama, zar ne? Sve to je odlično za razvoj emocionalnih, intelektualnih i socijalnih veština.

Slobodna igra predstavlja najvažniji tip igre i razlikuje se od strukturisanih aktivnosti po svojoj maštovitosti i živahnosti. Ovakva igra može često da uključi iimaginarne drugare koji takođe spadaju u sasvim normalan razvoj i ne treba da vas brinu.

Sve ovo znači da je mašta veoma poželjna, evo čime možete da je stimulišete i tako ohrabrite slobodnu igru kod vašeg predškolca (ali i đaka):

Kutija sa kostimima: Bez obzira kog pola je vaše dete, probajte da nabavite raznu odeću, kostime i stvarčice poput tašni, marama, nakita, štapa, šešira i slično koji će zadovoljiti potrebe oba pola. Uostalom, ko kaže da devojčica ne može da bude Supermen?

Kutije za reciklažu: Ako imate gomilu praznih konzervi, kutija od cerealija i mleka, vaše dete će od njih moći da napravi supermarket, robota ili svemirski brod … lista je neograničena.

Papir, olovka, flomasteril, lepak: Sve su to obavezne stvarčice za igranje školice, crtanje znakova, pravljenje gusarske kape itd.

Stare kuhinjske stvari: Svaka imaginarna kuća bi trebalo da ima ovakve stvari. Kako da pravite ručak za imaginarne drugare bez varjače i šerpice?

Kockice za slaganje: Šta se tek sve može napraviti od kockica! Različite studije su pokazale da deca koja se igraju sa kockicama imaju bolje razvijene jezičke sposobnosti od one dece koja nemaju kocke. Eto odličnog poklona!

Tajno mesto za skrivanje: Naravno, ako znate za tajno mesto teško da će ono biti tajno, ali neko ušuškano mestašce – iza fotelje, ispod kuhinjskog stola, ispod stepenica, iza žbuna u dvorištu, omogućiće detetu da napravi svoj neverovatan svet koji vi nećete moći da narušite.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs