Matcha čaj

Oduvek su poznata čudesna svojstva zelenog čaja na naš organizam, ali u poslednje vreme je postao aktuelan Matcha čaj koji se smatra super hranom. Jedna šolja ovog čaja ima učinak kao 10 šolja običnog zelenog čaja.

Šta je Matcha?
Ovo je vrsta zelenog čaja. Razlikuje se od standardnog čaja zbog toga što se nakon branja njegovi listovi suše i melju tako da se na kraju dobije zeleni prah koji je u sebi sačuvao sve nutritivne vrednosti.

Zašto je dobar?
Postoje brojni benefiti koje matcha pruža našem organizmu, a samo neki od njih su:
Prepun je antioksidansima
Ubrzava metabolizam i trošenje kalorija
Prebogat je vlaknima, hlorofilom i vitaminima
Umiruje duh i relaksira telo
Poboljšava raspoloženje i koncentraciju
Opskrbljuje telo vitaminom C, selenijumom, cinkom i magnezijumom
Jača imunitet i sprečava mnoge bolesti
Umanjuje holesterol i snižava nivo šećera u krvi

Zdrava-i-lepa-hrana-ishrana-matcha-caj-1

Ono što je svakako specifičnost ovog čaja, što ga izdvaja od ostalih „super hrana“ jeste količina antioksidansa koje sadrži. Najnovija istraživanja su pokazala kako je ovaj čaj daleko iza sebe ostavio gođi bobice, brokoli, spanać, acai bobice itd. Antioksidansi su veoma bitni zbog toga što usporavanju starenje ćelija i sprečavaju pojavu mnogih oboljenja.

Priprema
U mlaku vodu (nikako ključalu) sipajte kašičicu (oko 2g) matcha praha i dobro promešajte dok se prah skroz ne umuti. Nakon toga, možete dodati pirinčano ili bademovo mleko ili piti samo sa vodom. Ovo je odlična zamena za kafu. Ne preporučuje se više od 8g dnevno matcha praha.

Izvor: Zdrava i fit